Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Märta Jönsson, Rätan

Min mor, Märta Jönsson, boende på Östgärde i Rätan, avled lugnt och stilla den 5 december i en ålder av 97 år.

Annons

Hon föddes och växte upp i Kvarnsjö i en syskonskara på sju barn. I granngården träffade hon sin käre Jöns som hon gifte sig med. 1945 kom jag som deras enda barn och vi blev en liten familj. 1954 gick flytten till Ramnäs i Västmanland. Där arbetade min mor bland annat på Ramnäs rostfria verkstad och som kökspersonal i prästgården.

Efter ett par år gick flyttlasset tillbaka till Jämtland och Åsarna. Märta arbetade som sömmerska och sydde klänningar på beställning. I februari 1959 blev hon änka, det var en svår tid, och vi vistades hos morbror Jöns i Skåne under sommarhalvåret för att hämta livskraft.

På hösten arbetade Märta som hushållerska i Brånan. Därefter gick hon en hemsysterkurs i Sveg och i Härnösand en föreståndareutbildning för ålderdomshem.

Först arbetade Märta några år på gamla vårdhemmet i Hoverberg och därefter under 20 år fortsatte hon på Berghem servicehus fram till pension.

Som pensionär fick hon tid att äntligen utöva sina intressen. Tillsammans med hunden Snobben bodde hon på olika ställen som Kvarnsjö, Åsarna, Oviken och Svenstavik. Under de här åren arbetade hon också som kyrkvärd i Åsarna och Oviken.

Hon var hängiven olika hantverk som makramé, flamsk vävnad, målning av porslin/tavlor, broderier, stickning och virkning. Mesta tiden ägnade hon i vävstugan.

Min mor och livskamrat var en omsorgsfull person som med varmt hjärta tog del av alla händelser rörande oss anhöriga. Hon hade en stark närvaro och värnade särskilt om mig, barnbarnen och barnbarnsbarnen.

Sista sex åren tillbringade hon på Östgärde servicehus där hon stortrivdes från första dag och fick leva det liv hon önskade. Hon älskade att prata om livet och hennes förunderliga minne kunde, till och med ord för ord, återge samtal från svunna tider.

Trots dålig syn hade hon alltid en strumpstickning på gång och det blev ett 100-tal sockar under tiden på Östgärde. Favoritprogrammen på tv var främst skidåkning och Malou.

Vi minns många fina naturupplevelser tillsammans med Märta.

Det är också ett underbart minne att mamma kunde närvara när jag och Claes-Göran gifte oss i somras

Märta var förnöjsam med sitt händelserika liv som hon tyckte blev lite onödigt långt.

Dagmar

Mer läsning

Annons