Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Olle Svensson, Lit

Min älskade pappa Olle har lämnat oss.

Annons

Han föddes och växte upp på en fantastisk vacker plats, Gullön vid Storavans strand. Pappa hade tre syskon varav den äldsta systern fortfarande är i livet.

Pappa har sen barndomen varit social och i farten, åkte gärna runt till alla och hälsade på. Han hade en nyfikenhet att vara där något hände. Gillade redan som barn att roa med tokigheter och det var mycket skratt. Pappa var intresserad av skidåkning och det blev mycket träning när han hjälpte till i skogen och skidade många mil för att hämta posten. Hans lag, Slagnäs IF, vann junior-SM i längdskidor 1953.

Pappa utbildade sig till rörmokare och flyttade till Umeå för att arbeta. Där korsades mina föräldrars vägar.

Min mamma Birgitta var pappas stora kärlek. De bodde först i Bräcke och där föddes jag, dottern Kristina, 1965. 1968 flyttade vi till Lit där mamma fick jobb som textillärare och pappa fick närmare till sitt arbete. I Lit byggde de upp ett hem och senare sitt underbara sommarställe i Stugun. Pappa har varit duktig på att snickra men han älskade även att ha ett stort potatisland. Pappa plockade alltid lingon och han var en mästare på att koka lingonsylt. Denna höst låg han i sin sjukbädd och funderade på om han skulle köpa 30 kilo lingon. Det blir för mycket, sa min mamma och efter en stund sa han: Men 20 kilo då.

Pappa har haft många tuffa lopp i livet i form av olika sjukdomar. När han inte längre kunde utöva rörmokeri fick han avsluta sitt arbetsliv på kontoret på Olja & Sanitet.

1990 och 1993 föddes barnbarnen Sofia och Sandra och de blev så älskade av min pappa. Mina föräldrar var delaktiga under deras uppväxt. Att växa upp med en pappa och morfar, som även var händig i köket med allt från mat till bak, har varit en förebild långt före sin tid angående vad som ses som kvinnligt och manligt. Ett av barnbarnen sa: Men morfar kan ju allt. Vem minns inte hans rulltårtor och det bäst kokta kaffet?

Pappa har älskat att sola sig och bli brun men åkte aldrig på någon solsemester utomlands, för han tyckte att det är samma sol här hemma. Den enda utlandsresan mina föräldrar gjorde var en bussresa till Österrike och Tyskland. Och då minns jag att han kom hem med en stor cowboyhatt på sig som många uppskattat som riktmärke i turistvimlet.

Efter nytillkommen sjukdom förra sommaren fick pappa flytta till Häradsgården i Lit. Det tyckte han var långsamt och tråkigt, men varje vecka hela hösten hade jag en dag med närståendepenning som vi tillbringade tillsammans. Då ville han alltid åka till barberaren i Lit och raka sig. På slutet ville han inte att någon skulle raka honom och vi önskar att han hade orkat besöka Charlie en gång till, han hade pappas förtroende.

Under sin sista tid i livet fick pappa bra hjälp och stöd på Häradsgården. Det var även där han stilla fick somna in med sina nära vid sin sida.

Dottern Kristina

Mer läsning

Annons