Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Olle Svensson, Salsån

Olle föddes en vinterdag i Skucku 1921, och lämnade oss i den mörka gryningen andra adventsöndagen.

Annons

Olle har gjort en lång livsresa, genom många årtionden, med en tid i förändring. Uppväxten tillsammans med sin familj på gården Berglunda i Skucku. Som sexåring vinka av sin far, vid hans avresa över Atlanten till USA, för att arbeta för familjens försörjning. Det blev en bortavaro från familjen i fyra år. Till att Olle själv, 1976, fick sätta sig på ett flygplan, för sin första resa till USA.

Efter avslutad militärtjänstgöring under krigsåren, arbetade han mycket med skogsarbete. Familjen flyttade från Berglunda 1931 och blev arrendatorer på Bergnersgården i Skucku. Tillsammans med sin bror Thure köpte han sedan gården 1944.

Olle hittade sin kärlek Ann-Marie. De ingick äktenskap 1948 och bosatte sig på makans hemgård i Salsån. De fick med tiden tre barn. Han arbetade vid den tiden som delägare i ett traktorbolag, med att bygga vägar i och utanför länet. Makans hemgård övertogs 1963, och tillsammans drev de sedan jord- och skogsbruk.

Olle var med i älgjakten i många år. Men småviltsjakten tog över, och blev det stora intresset. Sporten, och speciellt travet, följdes med stort intresse. Varje lördagsförmiddag ägnade han åt att klura på helgens travrad. Då ville han inte bli störd.

Vila och rekreation fann han i sin stuga i buan. Dit gick resorna ofta under sommarhalvåret, där han sedan barnsben kände till alla stigar och myltmyrar runt Östbergsbodarna.

Olle var öppen och social. Med glimten i ögat hade han alltid ett skämt på gång. För de årligen återkommande sommargästerna på gården blev han mycket omtyckt, och viktig för alla. Såväl stora som små.

Olle blev änkeman 2012. Med god hjälp av barn, hemtjänst, och växelvård, bodde han kvar hemma på gården. Trots sitt goda intellekt, sinade krafterna till slut. Sen ett halvår tillbaka bodde han på Bergsgården i Svenstavik, där han trivdes så bra.

Saknaden är stor, men vi har alla Olle med oss i våra hjärtan. Som alla tindrande adventsljus omkring oss, ska hans minne alltid leva kvar. Som ett evigt ljus för oss alla.

Tack far, farfar och gammelfarfar.                  

Sönerna med familjer genom Misa

Mer läsning

Annons