Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ruth Mattsson, Hallen

Vår mormor Ruth Mattsson har stilla somnat in hemma i Trägsta i en ålder av 91 år.

Annons

Hon var den enda människa vi känner som vi aldrig såg arg – hon höjde aldrig rösten mot oss, men det betydde inte att hon saknade åsikter. Att som barn tillbringa tid med henne var fantastiskt då hon hade ett oändligt tålamod med oss.

Hon föddes i Kläppe som den äldsta av fyra syskon. Som ung reste mormor till Stockholm för att söka arbete och där träffade hon vår morfar som hon gifte sig med. De flyttade tillbaka till Jämtland och mormors hembygd. År 1947 föddes vår mamma Dolores.

Hennes liv var fyllt av hårt arbete. I Stockholm var mormor anställd på Stadshuset och restaurang Gondolen. Tillbaka i Östersund drev hon tillsammans med morfar pensionat, och arbetade även inom turistbranschen i Bydalsfjällen. Hon tyckte om att laga mat och baka och ingen behövde gå hungrig från ett besök hos henne. Under många år arbetade mormor i skolbespisningen på Hallgården dit hon cyklade i ur och skur. Efter arbetsdagen ordnade hon mat hemma för att sedan cykla till Kläppe och titta till sina föräldrar, när de hade blivit till åren. Hur hon orkade, utan att vi någonsin hörde henne klaga, är svårt att förstå.

Mormor satte alltid familjen främst och när hon blev mormorsmor fick hon en ny generation att skämma bort med kakor. In i det sista behöll hon sitt intellekt och trots att hon hade mycket ont de sista åren var hon ändå den snällaste människa vi mött.

Nu får hon vila. Sov gott momma.

Familjen genom barnbarnen Jessica och Ulrika

Mer läsning

Annons