Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Sven Åke Breding, Östersund

Som tidigare meddelats har f. poliskommissarien Sven Åke Breding, Östersund, avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Maud och barnen Christina, Ulrika och Helen med familjer.

Annons

Han växte upp i Östersund och på Jamtli, där hans föräldrar hade arbete.

I ungdomsåren började han som så många andra ett arbete vid SJ. Efter värnplikten i Östersund fortsatte han sin militärutbildning och slutade som reservofficer vid I 21 i Sollefteå.

Han lämnade den militära banan för att utbilda sig till polis, vilket också senare blev hans yrke. Under den första polistiden i Östersund togs hans kunnande även i anspråk för tjänstgöring vid de fredsbevarande FN-styrkorna i Gaza och Kongo.

Vid hemkomsten fortsatte han vid polisen i Östersund och senare Stockholm. Familjen växte och när det var dags för barnens skolgång flyttade de till Östersund och blev därefter Jämtland och Östersund trogna. Sven Åkes kunnande, ledar- och organisationsförmåga ledde till tjänsten som kommissarie och senare avdelningschef vid länspolisens ledningsstab. Yrkesskicklighet och lojalitet med uppdraget präglade hans liv.

Hans erkända egenskaper gjorde att han togs i anspråk av Rikspolisstyrelsen på nationell nivå, till exempel vid statsbesök och andra större händelser.

På fritiden var han en engagerad ledare i Odd Fellow, trogen medlem i Östersunds Rotaryklubb och uppskattad ordförande i föreningen Gamla Östersund.

Familjens sommarstuga vid Storsjöns strand i Optand blev Sven Åkes stora fritidsintresse där han också hade en liten snickeriverkstad. På senare år blev även släktforskning ett kärt ämne för honom.

Sven Åke var en handlingskraftig, generös och social person.

De senaste åren drabbades han av sjukdom, men fortfarande höll han dagsaktuella händelser i färskt minne och följde med stort intresse hur polisverksamheten utvecklades.

Tomrummet efter en aktad och respekterad människa är stort.

Kjell Ericson

ordförande polisens veteranklubb

Mer läsning

Annons