Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Sven-Olof Jonsson, Klövsjö

Den förre skogsvårdskonsulenten i Rätan, Sven-Olof Jonsson, har stilla insomnat i en ålder av 92 år.

Annons

Sven-Olof föddes i Oppbodarna, Kvarnsjö. Föräldrarna Johannes och Emma Jonsson hade då just flyttat till Oppbodarna från Kvarnsjö för att bygga upp en gård på den tidigare fäboden. Sven-Olof var det fjärde barnet i en syskonskara på sex. Han fick tidigt börja arbeta på gården och i skogen. Skogen blev något han skulle fortsätta med hela sitt liv, både genom sitt arbete och genom skogsarbete i familjens skog. Efter sjuårig folkskola, jordbruksutbildning på Torsta, kolarskola och skogspraktik fick han möjlighet att utbilda sig till skogstekniker i Bispgården. Efter examen cirka 1954 tjänstgjorde han i Mårdsjön.

Pappa gillade att gå ut och dansa. På dans träffade han sitt livs kärlek Brita Lindberg, från Klövsjö, och de gifte sig 1957. De flyttade då båda till Rätan där Sven-Olof fått arbete som skogsvårdkonsulent.

Sven-Olof ägnade många långa stunder i slalombackarna i Rätan och i Klövsjö och i längdspåren för att ge sina barn möjlighet till träning. Han följde också de tre barnen runt på slalomtävlingar.

Pappa hade många förtroendeuppdrag inom till exempel Rätans och Bergs kommuner och senare inom kyrkan. Vid renoveringen av Rätans kyrka i början av 90-talet hade pappa en ledande roll, där han med hjälp av duktiga hantverkare från orten gjorde ett arbete som han med stolthet ofta berättade om.

Sommartid ägnade han ledig tid åt svamp- och bärplockning, att hjälpa sina bröder John och Ingvar med hemgårdens slåtterarbete och plantsättning. Han visste var de största murklorna gick att finna och var de mesta bären gick att plocka och hela familjen delade glädjen i att plocka vad skogen kunde ge. På hösten var älgjakten viktig och han uppskattade mycket sina jaktkamrater.

Efter pensionering 1993 flyttade pappa och mamma till Klövsjö där Brita hade sin hemgård kvar. Pappa älskade jordgubbar och skapade finfina jordgubbsland. Han njöt av att plocka den fina skörden. Pappa var även en hängiven trädgårdsodlare och utvecklade sin metod till fina skördar av grönsaker och potatis.

Pappa var en analyserande person och fann alltid lösningar på problem. Sina ryggbesvär löste han genom att simma en kilometer 1-3 gånger i veckan på friluftsbadet i Rätan. Han analyserade även samhällsläget i världen och i Sverige.

Han höll koll på sin träning vinter som sommar. I skidspåret och i slalombacken räknande han de varv han åkte och visste för varje år hur mycket han åkt året innan. I slalombacken åkte han flera gånger i veckan ända upp till 81 års ålder. Längd kunde han hålla på med ännu längre och sitt sista årliga Göklopp i Kvarnsjö genomförde han som 85-åring. Pappa fick ett aktivt och fint liv nära naturen.

Vår pappa var en mycket positiv person som ofta visade tacksamhet och glädje i stunden.

Barnen Eva och Thomas

Mer läsning

Annons