Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släktforskare från USA på besök

Långväga besökare överraskade släktingar i Östjämtland med ett okänt släktträd.

Daniel Persson Sahlin, 1837-1919 och hans fru Katarina, 1843-1931 från Oppåsen, Fors församling fick tio barn mellan åren 1864 och 1887 (6 pojkar och 4 flickor).

En av flickorna, Kristina, föddes som nummer sex i syskonskaran år 1877. Hon gifte sig vid 20 års ålder i Gävle med Anders Olof Björklund från Lockne, 1897. Tre barn föddes i Sverige mellan 1898 och 1904, sedan emigrerade hela familjen till USA omkring 1910. Där föddes ytterligare två barn, Lennart 1914 och Georg 1919.

Kristinas bröder, Daniel, Bror och Jonas, emigrerade också till nordvästra USA där de blev kvar resten av sina liv, lika som Björklunds.

William (Bill) Bjorklund, född 1947, son till Lennart och barnbarn till Kristina och Anders Olof Björklund, bor med sin fru Sherrill Wiater Bjorklund i Sequim, cirka tio mil nordväst om Seattle, Washington state, USA. Bill har gjort en mycket gedigen släktforskning och kartlagt alla ättlingar i USA med namn, födelsedata, bröllopsdagar med mera på totalt sex generationer. De har även kartlagt stora delar av släktbanden här i Sverige.

Via sociala medier fick Sherrill Bjorklund kontakt med Carin Amrén i Kälarne för något år sedan och berättade om släktträdet. Då detta kom som en överraskning kontaktade Carin sin släkting i Kullsta, Monica Edholm, ingen av dem kände till någon emigration till USA men efterforskning visade sig att allt var helt korrekt.

Efter en lång flygresa från nordvästra USA anlände Bill och Sherrill till Sverige den 23 augusti i år. Ingen av Bills familj eller hans föräldrar har besökt Sverige tidigare trots otal resor runt om i världen.

Dagen efter var det besök i Kullsta, Hammarstrand, där några av släktingarna i generation fyra och fem samlats hemma hos Monica Edholm för att välkomna gästerna med kaffe och tårta med svenska flaggor på. Efter några timmars trevligt samtal avslutades träffen med en god genuin svensk middag bestående av älggryta med pressad potatis samt glass och varma hjortron som uppskattades mycket av de långväga gästerna.

Oppåsen där Bills farmor föddes, Fors kyrka, Döda fallet, thailändska paviljongen i Utanede, Håsjö gamla kyrka, Östersund, Lockne och Stockholm är några platser som ska besökas samt en sväng ute i Europa innan paret återvänder till amerikanska västkusten den 9 september.

Sören Lindström