Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slaktskandal

Grisar som skållas levande är en praktskandal för slakterinäringen, betydligt större än vad bonusfiaskona är för storbankerna till och med.

 

Det som uppdagats på slakteriet i Luleå måste bli det skrämskott branschen behöver för att verkligen skärpa till sig.

Livsmedelsverket har funnit samma problematik på tre andra storskaliga slakterier under förra året, helt eller delvis ägda av Scan.

På grund av att flera slakterier i koncernen lagts ned, har pressen ökat på de som finns kvar att skynda på. För många grisar har lastats in i hissen där de sövts ner, och kontrollen av att de verkligen varit döda innan de placerats i karet har uppenbarligen inte gjorts.

Det är oacceptabelt att på grund av ökad prispress, konkurrens och slakttempo slarva med avlivningen. Det bryter mot de bestämmelser som finns och det strider dessutom mot all moral.

Hur länge kommer det ta innan konsumenterna får nog av obalansen i livsmedelsindustrin, av köttfärsskandaler, skållningsskandaler och priskrig där bönderna utgör kanonmat? Ett något lägre pris kostar desto mer i samvete.

Den enda fördelen med det här förskräckliga är att dörrarna åter öppnas för den småskaliga industrin. Där omsorg om djuren och naturen är ren överlevnadsstrategi och närproducerat mer än en floskel.