Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng det nya förslaget om bygdemedel i papperskorgen

I en statlig utredning (SOU 2014:35) om nya vattenrättsliga regler föreslås att de bygdemedel som betalas av vattenkraftsbolagen som kompensation för intrång i mark och miljö, ska avskaffas.

Socialdemokraterna i Jämtlands län talar med en röst när vi säger att det får vara slut med försämringarna av landsbygdens förutsättningar!

Det vore ännu ett förödande slag mot glesbygden om detta förslag går igenom. För vår region är det nära 34 miljoner som omvandlas till nytta ute i bygderna i form av bredbandsinsatser, byggnationer och renoveringar av viktiga gemensamma byggnader och andra insatser som stärker landsbygdens attraktionskraft.

För många små orter i länet har bygdemedlen möjliggjort satsningar på förbättrad service och ökad livskvalitet. För exempelvis Strömsunds kommun handlar det om nästan 8 miljoner kronor som används till skötsel av skoterleder, upprustningar av bygdelokaler och andra attraktionshöjande insatser.

Bygdemedlen är en viktig del i bygdens utveckling och dessutom en högst rimlig ersättning till de delar av landet där vattenkraftsföretagen gör de allra största vinsterna från våra vattendrag. Att som Vattenverksamhetsutredningen påstå att dessa medel inte gör nytta är direkt felaktigt.

Häromdagen skickade vi, kommunala och regionala företrädare för Socialdemokraterna i Jämtlands län, ett brev till ansvarig minister Lena Ek (C) med en begäran om att omgående få träffa henne.

Vi vill diskutera betydelsen av bygdemedlen och få ett tydligt svar om hennes inställning till utredningsförslaget. Hittills har regeringen valt att ligga lågt, vilket oroar oss.

Miljöministern borde snabbt ha klargjort regeringens ståndpunkt. Det är viktigt att invånarna i vattenkraftskommunerna känner ett grundmurat politiskt stöd. För oss socialdemokrater finns bara ett alternativ. Och det är att förslaget åker i papperskorgen.

Robert Uitto (S)

regionråd

Gudrun Hansson (S)

kommunalråd Strömsund

Terese Bengard (S)

kommunalråd Ragunda

Anna-Caren Sätherberg (S)

oppositionsråd Åre

Rolf Lilja (S)

oppositionsråd Krokom

AnnSofie Andersson (S)

kommunalråd Östersund

Sven-Åke Draxten (S)

kommunalråd Bräcke

Karin Paulsson (S)

kommunalråd Berg

Gunilla Zetterström Bäcke (S)

kommunalråd Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel