Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng förslaget om cook chill i papperskorgen

Det glädjer mig att majoriteten i landstingsstyrelsen, efter att jag uppmärksammat frågan, tagit sitt förnuft till fånga och återremitterat ärendet om cook chill.

Det är nödvändigt att göra om och göra rätt. Den här gången var det dubbelfel, med ett undermåligt och ensidigt underlag försökte vänsterstyret införa ett kritiserat och dåligt system för mathållning.

Köket på sjukhuset är slitet och behöver renoveras eller byggas nytt. I handlingarna fanns inga kalkyler på detta. Inte heller någon information om vilka brister köket har i dag eller vilka olika alternativ till beslut det finns.

Cook chill innebär att maten ska värmas på vårdavdelningen. Likaså ska diskning ske på avdelning. Under dagtid ska särskild personal finnas men de slutar innan middag så det är oundvikligt att vårdpersonal måste värma, servera och diska.

Hur detta ska ske och kostnader för det saknas, liksom hantering av matrester (kompost?) och förpackningsmaterial. Huruvida det finns utrymme för allt detta på avdelningarna är inte heller tydligt.

Cook chill innebär att maten snabbkyls efter tillagning, portionsförpackas i kylig miljö och mikrovärms vid servering. Hur man löser arbetsmiljön för kökets personal framgår inte.

Det finns många exempel på dålig kvalitet när det gäller cook chill-mat. I Småland infördes systemet 2007 men efter många klagomål har man nu lämnat det och serverar varm mat i stället.

Införs cook chill är det dessutom ett litet steg till att stänga ner matlagningen och köpa kall maten billigare från någon stor ”matlagningsfabrik”.

Jag tycker också att det känns ojuste gentemot dem som är sjuka och inlagda. De ska äta uppvärmd mat samtidigt som det ska finnas ett kök som lagar och serverar varm mat till personal, politiker och besökande ...

Jag hoppas att alla tar sitt förnuft tillfånga och kastar förslaget om cook chill i papperskorgen. Bättre vore för patienter och alla övriga om landstinget i Matlänet Jämtland satsade på att ha den bästa sjukhusmaten som lagas i ett ändamålsenligt kök där personalen trivs och inte sliter ut sig!

Eva Hellstrand (C)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel