Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slängde sten på gässlingar

Med stor ihärdighet har mannen försökt jaga bort gäss från sin omgivning. Han ska ha viftat med armarna, kastat sten och cyklat emot dem. Nu döms han för djurplågeri och artskyddsbrott.

Den 76-årige mannen bor intill Storsjöns strand inom Östersunds kommun. Genom åren har han gått och retat upp sig på att gässen skitat ned på en allmänning, som bland annat används flitigt för brännbollsspel.

I fjol sommar polisanmäldes han. Vittnen påstod att han kastat sten mot gässen och bland annat då skadat en liten gässling.

Till saken hör nu också att det var vitkindade gäss han angrep och till skillnad från kanadagässen är de fridlysta.

Rätten skriver att man har full förståelse för mannens irritation mot gässen. Men han fälls nu för både djurplågeri och artskyddsbrott. Det senare syftar då på att den vitkindade gåsen är fridlyst och får framför allt inte störas i skedet när ungarna håller på att växa till sig.

Mannen själv säger att han bara slängt stenar i vattnet så att plumset skulle skrämma bort dem och att han bara gjort det mot kanadagäss.

Men det köper inte rätten. Han döms för de båda åtalade brotten och får 30 dagsböter á 150 kronor. Dessutom får han betala 5 000 kronor i advokatkostnader.