Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp in länets ungdomar i matchen

Länets framtid är beroende av ungdomars visioner, idéer och nytänk. Men, som det är i dag går Jämtlands län miste om just den kompetensen hos ungdomar.

Vi i Miljöpartiet tycker att det är väldigt olyckligt och menar att länet biter sig själv i svansen genom att inte ge unga makt på riktigt.

Annons

Glädjande nog har ungdomar en stor vilja att själva göra mer för en förändring, vilket framkommer i Rädda Barnens undersökning från i våras.

Hela 86 procent uppger att man vill stoppa mobbing och 67 procent vill minska användandet av alkohol och droger bland unga.

Det är även en klar majoritet som tycker att det är viktigt att politiker i kommunen och grupper av unga träffas och diskuterar.

Inflytande är så mycket mer än lagstiftad rösträtt och engagemang i politiska partier. Det är därför dags nu att bryta en förstenad och gammaldags struktur och ta nya grepp.

Miljöpartiet har lyft några goda exempel som länet kan ta efter. Den mest innovativa arbetsmodellen för ungas inflytande hittar vi nog hos våra grannar i väst, nämligen i Nord-Tröndelag. Där har man inrättat sedan några decennier tillbaka ett självstyrande barn- och ungdomsråd som verkar för – och genom – de unga.

Så varför skulle inte även ungdomar i Jämtlands län kunna bli direkt delaktiga i utformningen av politiken för länets utveckling?

Man kan konstatera att hela 92 procent av länets unga i Rädda Barnens undersökning ser positivt eller mycket positivt på framtiden för sin egen del.

Men, samtidigt är det så många som 74 procent som uppger att deras möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen är ganska små, mycket små, eller helt saknas.

Drygt hälften av de svarande upplever skolan stressande och en femtedel känner sig sällan eller aldrig trygga i kollektivtrafiken på kvällen. Det är mycket oroväckande. Och det duger inte med att vi politiker uttrycker vår oro över sakernas tillstånd. I stället måste vi förändra det som inte fungerar.

Vi i Miljöpartiet har pekat på det gyllene tillfälle för en nyordning som ges genom att alla länsutvecklingsfrågor hanteras av Regionförbundet från och med nästa år. Vi menar att Regionförbundet måste rigga en modern och regional struktur, som ger möjlighet till makt och inflytande för samtliga ungdomsorganisationer.

I förslaget från Miljöpartiet om åtgärder för att inte tappa fokus på ungas situation, ligger också tillsättandet av en regional ungdomssamordnare.

Miljöpartiets mening är att våra unga ska vara med i matchen om länets framtid, först då skapas förutsättningar för att välfärden motsvarar ungas behov.

Det måste finnas en verklig möjlighet för ungdomar att skapa ett län som de känner lust att bo och verka i. På det viset blir också länet mer attraktivt.


Anna Hildebrand, landstingsråd (MP)
Owen Laws, ledamot i landstingsfullmäktige (MP)
Karin Österberg, ledamot i landstingsfullmäktige (MP)
Katrin Wissing, ledamot i landstingsfullmäktige (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel