Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpp inte ut GMO i naturen

Jämtlands läns landsting och Östersunds och Åre kommuner har utropat sig till GMO-fria zoner. Lantbrukarnas Riksförbund i Jämtland och i Västra Götaland har beslutat att de vill vara med och göra sina län GMO-fria.

Även i övriga Europa är motståndet mot odling av genmodifierade grödor starkt. Vi är många som vill äta trygg mat och ta ansvar för kommande generationers möjligheter till hållbar livsmedelsproduktion.

Inom EU är den genetiskt modifierade majssorten m on810 tillåten för odling. Men Ungern, Österrike, Frankrike, Grekland och Luxemburg har sagt nej till att odla GMO-majs. Nyligen har Tyskland anslutit sig till denna linje och även där är opinionstrycket mot användning av GMO starkt.

Jordbruksminister Ilse Aigner motiverar Tysklands beslut med att studier visar att det gift som mon810 producerar inte bara håller skadeinsekter på avstånd utan även skadar skalbaggar, humlor, bin, fjärilar, nyckelpigor och andra organismer.

Möjligheterna till ett hållbart jordbruk förstörs när nyttiga insekter dör och försvinner. Det är ett viktigt skäl för att stoppa GMO-grödor i livsmiljön.

Växterna manipuleras genetiskt för att tåla fler och starkare växtgifter eller för att själva döda insekter. De miljömässiga konsekvenserna är antingen inte tillräckligt utredda eller hemligstämplade.

Dessutom vill utsädesbolagen patentera och därmed skaffa sig monopol på utsädet. Vi anser att det ska vara förbjudet att ta patent på böndernas utsäde. Överhuvudtaget ska inte patent på liv accepteras.

Vi är inte motståndare till forskning, men det är oacceptabelt att internationella jätteföretag sätter igång stora odlingar utan att konsekvenser och resultat redovisas.

En förutsättning för att GMO ska tillåtas i framtiden är att oberoende forskare övertygande kan visa att dessa grödor kan bidra till ett hållbart jordbruk med biologisk mångfald och säkra produkter.

Sverige har i EU hittills intagit en alltför tillåtande hållning till GMO och stött kommissionen, som vill hindra medlemsländerna att förbjuda genmajsen. Förhoppningsvis är ett omtänkande på gång, både i synen på fältförsök med GMO i Sverige och när det gäller att medlemsländer ska kunna säga nej till genmodifierade grödor. Ett positivt tecken är att regeringen nyligen har beslutat se över beslutsfattandet när det gäller GMO.

Sverige och Sveriges företrädare i Europaparlamentet och andra EU-organ bör arbeta för att hela EU ska vara en GMO-fri zon.

Att spela lotto med framtiden kan inte vara tillåtet. Jämtlands län kan visa vägen för hela Europa.

Kom ihåg det 7 juni när det är val till Europas parlament!


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel