Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slapp riskhantering sänkte Carnegie

Det fanns stora brister i riskhanteringen och usel samordning mellan styrelsen och ledningen innan Riksgälden tvingades ta över Carnegie i höstas.
Bolagets granskningsman riktar hård kritik mot en lång rad chefer och styrelseledamöter.

Annons

Granskningsmannen advokat Lars Edlund utsågs i vintras vid en extrastämma i det tidigare börsbolaget D Carnegie & Co. Uppdraget var att främst granska hanteringen av miljardlånet till finansmannen Maths O Sundqvist från september 2007 till november förra året då Riksgälden tvingades ta över bolaget för att undvika en konkurs.
Under flera goda år när börsen steg och räntorna var låga gick det bra för Carnegie, vars personal drog in jättelika bonusar. Finansmannen Maths O Sundqvist togs 2004 emot med öppna armar.
Guldkalv
Hans affärsidé var att låna upp mycket pengar och köpa aktieposter i en lång rad börsbolag och fastighetsbolag. Sundqvist var fram till kraschen i höstas en guldkalv för Carnegie som drog in jättelika provisioner.
När börsen började vika nedåt sommaren 2007 och de första illavarslande tecknen på en finanskris i USA dök upp började en halsbrytande resa. Sparkade chefer och avsatta styrelser höll inte måttet enligt granskningsrapporten.
Sundqvists skulder började snabbt överstiga tillgångarna i takt med att värdet på hans aktieportfölj snabbt föll. Stora brister mellan Carnegies ledning och styrelse om hur Sundqvistlånet hanterades och passiva styrelseledamöter bäddade för Carnegiekraschen.
Många faktorer
Och informationen till Finansinspektionen om hanteringen av Sundqvists miljardlån var bristfällig och missvisande enligt granskningsrapporten.
I höstas fick Carnegie ett nödlån av Riksbanken på fem miljarder kronor och i november tog staten via Riksgälden över Carnegie.
I början av februari i år köpte riskkapitalbolagen Bure och Altor Carnegie för 1,9 miljarder kronor av Riksgälden.
Varför gick det då så illa för D Carnegie & Co? Den frågan besvarar Lars Edlund bland annat så här:
”Enligt min mening går det inte att peka på en enda avgörande faktor som orsak, utan det handlar om ett antal samverkande omständigheter.”

Mer läsning

Annons