Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slet hårtussar från sin sambo – får skyddstillsyn

En 36-årig man drog sin sambo så hårt i håret att hårtussar slets loss. Sedan tryckte han ned henne så att hon slog ögat i sitt eget knä.

Nu döms han till skyddstillsyn.

Annons

Det var i augusti i fjol som ett bråk uppstod i parets gemensamma bostad i centrala Östersund. Mannen, som förekommer under ett 20-tal ofta missbruksrelaterade avsnitt i belastningsregistret, har berättat att han kommer ihåg att han drog sin dåvarande sambo hårt i håret. I övrigt har han bristfälliga minnesbilder på grund av berusning.

Kvinnan har berättat att hon inte tror att knäet i ögat var avsiktligt. Enligt henne var han också ångerfull efteråt och hämtade en sked från frysen för att kyla ned skadan.

Östersunds tingsrätt konstaterar dock att mannens agerande var så hårdhänt att han måste ha insett risken för att hon skulle komma att slå i ansiktet i knäet.

Han döms därför för misshandel av normalgraden, ett brott som ska innebära fängelse om inte "skäl av viss styrka" talar för annan påföljd.

Eftersom mannen har varit drogfri sedan i somras och "förbättring skett kring hans personliga situation", anser Frivården att övervakning kan bidra till att han håller sig borta från fortsatt brottslighet.

Tingsrätten delar den uppfattningen. Påföljden blir därför skyddstillsyn med särskild föreskrift om att fullfölja pågående missbruksbehandling, samt Frivårdens behandlingsprogram för män som utövat våld i en nära relation.

Mannen döms också för två fall av ringa narkotikabrott, sedan han använt och innehaft hasch eller cannabispreparat.