Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipade bedragare fintade Berners

Den påflugne sliparen tog i princip över i Berners verkstad. Han gick runt bland mekanikerna och plockade åt sig verktyg som skulle slipas.
Men allt var ett bedrägeri.

Två personer, en man i 50-årsåldern och en yngre kille på cirka 20, har den senaste tiden dykt upp hos jämtländska verkstadsföretag. De har erbjudit sig att slipa olika verktyg.

Ett företag som drabbades av männen är Berners.

– De bara stegade in här en dag och berättade att de erbjöd slipning, berättar Christer Belin som är Berners verktygsansvarige.

Först demonstrerade de vad de kunde. Bland annat genom att slipa och härda en helt vanlig papperssax.

– Just det var rent imponerande. Det gick att klippa plåt med saxen efteråt och dessutom var den fortfarande lika skarp när man skulle klippa papper, förklarar Belin.

Han blev alltså klart intresserad och de började diskutera vad i verkstaden som behövde slipning. Men rätt snart insåg han att mannen själv gick runt bland mekanikerna och lyckades plocka åt sig borrar, med mera.

Christer Belin försökte få stopp på honom och förklarade att de först måste komma överens om ett pris.

– Men det var tydligen väldigt svårt att ge. Till slut fick jag i alla fall priset 28 kronor per slipad centimeter och det lät ju helt okej, säger han.

När sliparna kom tillbaka hade de ett alldeles eget sätt att räkna. En borr slipas bara i kronan, men här tog de betalt för hela spiralen.

– Fakturan var på 45 000 kronor. Helt absurt. Det hade varit bättre att köpa nya verktyg för de pengarna, konstaterar han.

Allt mynnade ut i en diskussion inne på Christers kontor. Han säger att stämningen blev obehaglig men aldrig direkt hotfull. Christer bestämde sig för att låta mannen snacka ifrån sig och sedan bestrida fakturan när den kom.

– Plötsligt sa han; jag ska gå ut i bilen och hämta ett visitkort som du får.

Mannen försvann och kvar var då bara den 20-årige medhjälparen. Men mannen gick aldrig och hämtade något visitkort. I stället pilade han upp på ekonomiavdelningen och fick dem att betala ut pengarna direkt.

Han hade nämligen först fintat Christer att signera fakturan.

– Jag gick upp till ekonomiavdelningen för att säga att de inte skulle betala det här. Då hade pengarna redan gått iväg ...

När han sedan började granska det arbete männen påstod sig ha utfört så lämnade det mycket i övrigt att önska. Det verkar som att inga verktyg slipats utan bara sänkts ned i någon form av bad.

– Vi har kopplat in advokat på det här. Om inte annat så finns ju det konto vi betalat in på, säger Christer Belin.

– Jag vill betona att även om jag aldrig kände mig fysiskt hotad, så är det ju frågan om ett bedrägeri som bygger på att han är väldigt pushig och allmänt obehaglig. Och han roffar åt sig verktyg helt på eget initiativ.