Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipp chockräkning efter resan

Förstör inte semestern med en saftig mobilräkning efter utlandsresan. Kostnadstaket inom EU, fasta prisplaner från operatörerna och spärrfunktioner för surf utomlands kan förhindra en ekonomisk smäll efter hemkomsten.(TT)

Inom EU finns kostnadstak som bestämmer det högsta priset en operatör kan ta ut för de olika tjänsterna. Operatörerna har även särskilda prisplaner för exempelvis surf inom EU och även för en del länder utanför EU. Då gäller ett fast pris per dag så man kan hålla koll på kostnaden.

"Som kund ska man alltid kontrollera med sin operatör vilka priser och villkor som gäller i de länder man besöker för att förhindra obehagliga överraskningar", skriver Telekområdgivarnas vd Mattias Grafström i ett pressmeddelande.

Operatörerna ska även erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen, eller mobilt bredband, i ett annat EU-land. Då får du automatiskt ett meddelande när du närmar dig 50 euro.

"Tänk efter innan du tar bort spärren. Kostnaden för surf i utlandet kan snabbt bli mycket hög", skriver Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.