Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slitna sjuksköterskor säger upp sig

Många sjuksköterskor i landstinget är tröttkörda efter långa perioder av hårt arbete och brist på återhämtning. Flera har fått nog och sagt upp sig.

Många minns med fasa förra sommaren, då det var mycket hårt tryck på flera avdelningar på Östersunds sjukhus. Det förekom att sjuksköterskor jobbade dubbla pass, flyttade semester och ryckte in på lediga dagar på grund av att det fattades personal. Situationen var så pass allvarlig att Arbetsmiljöverket var inkopplat.

Arbetsbelastningen har varit fortsatt hög även efter den senaste semesterperioden och många har jobbat under stark press under lång tid. Företrädare för Vårdförbundet i länet har i högre grad än tidigare blivit kontaktade av sjuksköterskor som har långt gångna planer på att säga upp sig. Och flera har också gjort det.

– Jag känner till ett tiotal där jag vet med säkerhet att det finns en koppling till den höga arbetsbelastningen, hög vårdtyngd, ständiga schemaändringar, dubbelpass och väldigt begränsade karriärmöjligheter och dålig löneutveckling, säger Barbro Englesson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Jämtlands län.

Samtidigt anser hon att landstinget på flera sätt har gjort bättre förberedelser inför den här sommaren. Planeringen började tidigare, ett åtgärdsprogram togs fram i höstas och de så kallade semesterpaketen presenterades redan i början av året. Men företrädare för Vårdförbundet är beredda på att det kan bli en kämpig semesterperiod igen eftersom det är brist på vikarier. Måndag 16 juni inleds semesterperioden på sjukhuset.

– Vi kommer att ha beredskap och vi kommer att finnas tillgängliga för medlemmarna. Vi har också gjort en överenskommelse med landstinget om att träffas varje vecka under sommaren, säger Barbro Englesson.

Landstingsdirektören, Björn Eriksson, uttalade kort efter att han tillträtt sin tjänst i höstas att landstinget ska bli en attraktivare arbetsgivare och det budskapet välkomnas av Barbro Englesson och hon talar om vikten av att ha en bra diskussion med arbetsgivaren om de här frågorna.

– Vi har en landstingsdirektör som säger saker som vi vill höra och vi vill använda våra samverksansforum och föra en dialog med arbetsgivaren. Karriärmöjligheterna och löneutvecklingen måste bli bättre.