Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slog ned två män med sten i handen som vapen

Enligt vittnen skrek 22-åringen att han skulle döda folk.
Med en sten i handen slog han ned två män.
Han har nu dömts av Östersunds tingsrätt.

Annons

I domen skriver tingsrätten att mannen egentligen skulle dömas till fängelse för misshandel, för att han för två år sedan med en sten slog de båda männen i huvudet.

Men det blev i stället skyddstillsyn, böter och skadeståndsskyldighet.

Mannen som är tidigare ostraffad i Sverige är från Norge där han dömts till ett fängelsestraff på 1,5 år för våldsbrott.

Han är nu villkorligt frigiven och satt under "mötesplikt". Han går en kurs för att försöka bemästra sina våldsimpulser, och han har regelbunden kontakt med en "rusningskonsult".

Han är medveten om att han inte kan dricka alkohol, eftersom han då lätt blir våldsam, och norska Kriminalomsorgen anser att han verkligen försöker ordna upp sitt liv. Han går även en yrkesutbildning.

Det var 4 augusti 2012 utanför en restaurang i Åre som 22-åringen använde en sten för att slå ned de två männen.

Båda vittnade i tingsrätten att det svartnade för ögonen och att de uppenbarligen svimmade efter slagen.

De hade värk och andra besvär i flera veckor efter misshandeln.

I rätten berättade 22-åringen att han var väldigt full och att han inte minns något efter det att han drack ett glas med sprit till dess att han låg ned på marken.

Han brottade ned av ordningsvakter och restauranggäster och hölls fast till dess polisen kom och grep honom.

Tingsrätten valde att koppla som den skriver ett "kraftigt bötesstraff" till skyddstillsynen. Det är 80 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 000 kronor.

Dessutom ska mannen betala 11 000 kronor i skadestånd till den ene av männen han misshandlade, och 8 500 kronor till den andre.