Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopa medborgar­-lönen för politiker

Att vara folkvald politiker är ett på många sätt unikt uppdrag. Som riksdagsledamot och lokal yrkespolitiker har du fått ett av de finaste uppdrag som finns, nämligen det att företräda folket. Samtidigt är rollen som yrkes­politiker unik även i andra aspekter.

Annons

Du har inte samma arbetstrygghet som är självklar på de flesta andra arbetsplatser utan kan bli av med ditt uppdrag över en natt. Mot bakgrund av uppdragets karaktär och utformning är det viktigt att politiker har goda villkor under den period de är aktiva. Ett skäligt arvode minskar dessutom riskerna för att en politiker viker sig för utomstående påtryckningar.

Dock finns det en del ersättningssystem som är fullkomligt orimligt utformade. Det handlar om den inkomstgaranti som gäller för den riksdagsledamot som lämnar riksdagen.

Systemet är i dag utformat på ett sätt som exempelvis gör att den ledamot som är över 50 år, och som har suttit i riksdagen i sex år eller mer, får upp till 37 000 kron- or i månaden, fram till dess att han eller hon fyller 65 år. Samtidigt finns inga krav på att den riksdagsledamot som erhåller inkomstgarantin aktivt söker ett nytt jobb, utan den före detta ledamoten kan plocka ut närmare 40 000 kronor varje månad utan någon som helst motprestation.

Att ha ett system enligt den här utformningen, samtidigt som vi förväntar oss att andra löntagare som blir av med jobbet söker alla tänkbara arbeten var som helst i landet, är inte bara orimligt, det är högst omoraliskt.

En undersköterska som har ett långt och krävande yrkesliv bakom sig och som blir arbetslös vid 60 års ålder kan exempelvis bara drömma om liknande villkor.

Centerpartiets åsikt är att detta omedelbart måste förändras. Vi kan inte fortsätta ha ett system som närmast liknar en medborgarlön för en liten politisk elit. Vi vill se en tidsbegränsad inkomstgaranti som tydligt uppmuntrar till ett återinträde på arbetsmarknaden.

För andra yrken med liknande anställningsvillkor är standardtiden för en inkomstgaranti runt två år. Vår uppfattning är att två år bör vara absolut maxtid även för före detta riksdagsledamöter, men vill om möjligt gärna se en ännu kortare garantiperiod.

Centerpartiets och alliansens ambition är att skapa en gynnsam arbetsmarknad där fler människor ges möjlighet till arbete, och där den som kan jobba ska jobba. Detta ska självklart gälla även för ledamöter av Sveriges riksdag.

Vi hoppas att våra kollegor runt om i politiken snarast inser vikten av en förändring av inkomstgarantin och att vi tillsammans kan väcka opinion för att få riksdagens ledamöter att anpassa sig till den verklighet som råder för våra väljare, vilka vi har fått det ärofyllda uppdraget att företräda.

Anders W Jonsson, riksdagsledamot och 1:e vice ordförande (C)
Marianne Larm-Svensson, landstingsgruppledare (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel