Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slopa religionsundervisningen!

I somras föreslog riksdagsledamoten Peter Persson (s) att vi ska avskaffa religionsundervisningen i skolan.

Persson skrev att sekulariseringen (av Sverige) nu bör slutföras" och kallade Bibeln och Koranen för berättelser utan naturvetenskapligt förklaringsvärde.

Hans propå väckte förhållandevis svala reaktioner men är ändå ett välkommet tecken i tiden - det börjar formas en motrörelse mot religiös påverkan av samhällsapparaten.

Sakta men säkert vaknar vi som bor i Sverige upp och inser att vi bor (HAR bott åtminstone) i ett sekulariserat land och att det nog har varit ganska bra.

Men, och detta är ett viktigt men, vi kan inte ta det sekulära samhället för givet.

Det måste försvaras, i stort och smått, för annars försvinner det.

Religiösa människor ska under inga omständigheter förföljas men den som kräver att religion på nåt sätt ska tillåtas påverka skola, stat och kommun måste kunna ta en konstruktiv debatt kring det hela och det kan vara viktig att påminna att bevisbördan - när det gäller det övernaturligas existens ligger hos dem.

Den som hävdar att "gud" vill, att "gud" kräver, att "gud" har sagt... måste rimligtvis kunna leda det i bevis.

"Det står skrivet i den eller den boken." hävdar guds-tillskyndarna och ok, om dessa verk ska anföras som "bevis" måste man i konsekvensens namn acceptera att andra människor hänvisar till Kalle Anka, Stjärnornas Krig och Bröderna Grimm.

Eller till pastafarianernas "Flygande Spaghettimonster" (skapat 2005 av Bobby Henderson som en protest mot skolstyrelsens i Kansas som strax innan beslutat tillåta kreationism i skolundervisningen).

Just detta argument brukar dock religiösa människor ha rätt svårt för.

Då åker blasfemi-kortet fram.

Och sen sitter man där.

Och blir beskylld för att jämföra äpplen med päron och även om man aldrig kan ta ifrån människor deras tro, eller deras önskan att dyrka osynlige gubbar i skyn, guldkalvar eller för den delen pengar, kan man ifrågasätta.

Risken finns att vissa människor blir kränkta, men det är ingen mänsklig rättighet (eller ens en rimlig förväntan) att man ska kunna gå genom livet fullständigt okränkt.

Med risk för att låta som den domedagsprofet jag är: Sverige står inför ett vägval de kommande åren.

Antingen tar vi tydligt avstånd mot all form av sammanblandning av vidskepelse med vetenskaplig empiri och humanistiska principer eller så glider vi in i det absurda samhällsklimat som uppstått i exempelvis USA där ledande politiker öppet hävdar att man inte ska bekämpa växthuseffekten eftersom apokalypsen/domedagen/sållandet av agnarna från vetet inte kan komma snabbt nog.