Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slump att få tar examen

Det är inte en trend att färre sjuksköterskestudenter utexamineras från Mittuniversitetet. Det är naturliga variationer som gör att det är få just nu.

– Det är slumpens skördar som gör att det ser ut som det gör, säger Eva Dannetun, chef för omvårdnadsavdelningen vid Mittuniversitetet.

Det finns 50 utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammet i Östersund och det är inte några problem med tomma platser. Tvärt om brukar ett överintag göras. Däremot varierar det hur många som tar sin examen vid terminssluten, nu verkar det som att det blir cirka 35 i januari och cirka 25 i juni.

– Ibland kan studenter få problem med en tentamen på vägen och då kan det ta ytterligare en termin.

Eva Dannetun anser inte att man ska dra alltför långtgående slutsatser av att det vid några tillfällen varit få som tagit examen. Hon anser att det är naturligt att det varierar och det betyder också att det ibland kan bli fler än beräknat som blir klara med sin utbildning.

– Studenter som kommer i kapp gör att det ibland kan bli en större kull som tar examen.

När det gäller de teoretiska momenten i utbildningen kan många studenter delta i undervisningen samtidigt. Däremot är det en flaskhals när de blivande sjuksköterskorna ska ut på praktik. Vårdavdelningarna på Östersunds sjukhus kan bara ta emot ett begränsat antal studenter.

– Praktikplatserna är otroligt viktiga och det utgör en del av det som påverkar hur många studenter vi tar in, säger Eva Dannetun.