Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på billig träning för reumatikerna

Landstinget drar åt svångremmen när det gäller träning för patienter med reumatism, MS och Parkinson. Nu är det inte längre sjukvårdande behandling att träna.

Jämtlands läns landsting har sedan länge arbetat med att bortprioritera vissa typer av behandlingar för att spara pengar. I januari 2009 beslöt dåvarande landstingsdirektören att anpassad träning i varmvattenbassäng, träningshall eller handträning enligt särskilt träningsprogram var att räkna som sjukvårdande behandling för vissa patientkategorier.

Det handlade om patienter som led av kronisk reumatisk sjukdom, ortoped- eller neurologpatienter, MS, Parkinson samt stroke– eller hjärnskadepatienter. Om de fick ett träningsprogram från sjukgymnast eller arbetsterapeut så kunde de göra sin träning för patientavgiften och högkostnadsskyddet gällde. Med andra ord blev träningen gratis efter en tid.

Men från och med 1 september i år gäller inte detta. Nuvarande landstingsdirektör Björn Eriksson skriver i beslutet att det inte längre finns möjlighet för landstinget att ha denna typ av träning som sjukvårdande behandling. Därför begränsas nu möjligheten rejält. Träningen anses bara vara sjukvårdande behandling så länge som en sjukgymnast behöver överse träningen. När patienten kan klara av övningarna självständigt, så får personen börja träna utanför sjukvårdens regi och betala fullt pris.