Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på experimenterandet

Polisen varnade. Otrygga kommuninvånare uttryckte sina farhågor. Ändå beslutade sig Östersunds miljö- och samhällsnämnd för att släcka gatubelysningen. I går natt inträffade det som bara inte fick hända – en ytterst allvarlig trafikolycka.

Experimentet med släckt gatubelysning är i dag ett experiment som upphört. Dödsolyckan längs en nedsläckt Rådhusgata natten mot i går blev droppen som fick till och med högste ansvarige politikern Göte Murén att ändra sig.

I natt var lyset åter tänt.

vad som hände när en 42-årig man blev påkörd vid midnatt igår. Men enligt polisen ska mannen plötsligt ha dykt upp ur mörkret framför bilisten.

Det är mörkt nattetid även i maj. Ännu mörkare när det dessutom regnar. Ändå har alltså Östersund valt att släcka, för att göra inbesparingar.

rasade i förra veckan mot miljö- och samhällsnämndens beslut, som för övrigt var enigt över alla partigränser.

Efter hudflängning valde dock ordförande Göte Murén att gå kritikerna till mötes, men tyvärr bara delvis. Under två veckoslut ytterligare i maj skulle lysena tändas, men tydligen inte vardagar.

Med facit i hand kan sägas att Östersunds kommuns beslut varit katastrofalt. Många vittnar om hur en helmörk stad nattetid är rent farlig, sett ur trafiksäkerhetssynpunkt. Polisen varnade, men lyssnandet var minimalt. Det som hände natten mot i tisdags är förstås djupt tragiskt ur alla aspekter.

liknande godtyckliga beslut, där ekonomin sätts före säkerheten. Experimentlustan måste vara över. Inget är bestämt om hur det fortsättningsvis blir till hösten, men svaret måste väl efter det nu inträffade vara givet: Släck inte. Sätt människors säkerhet främst.

sunt när ekonomiskt hårt pressade politiker försöker se över alla konton och värna skattekronor. Men ibland går saker över styr. Egentligen två gånger på kort tid när det gäller Östersunds miljö- och samhällsnämnd. I vintras var det bortforslingen av snö som blev för dyr. Även då blev det tidvis indragningar, där inte minst villaägare kunde rapportera om trafikfällor lite varstans när snödrivorna blev flera meter höga.

Tänt från och med i dag är vad som måste gälla även framåt. En stad i mörker är en farlig stad. Andra kommunala konton måste ta smällen – det går inte dagtinga med människors säkerhet.