Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta förvirra - det finns ingen "pensionärsskatt"

Det är ohederligt att påstå att det finns en speciell "pensionärskatt", som alliansregeringen införde. Det är ett fult sätt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet att locka pensionärsröster.

De flesta pensionärer får sänkt inkomstskatt nästa år. I alla fall om S-MP-regeringens budget går igenom, vilket är sannolikt.

Många pensionärer har också låga pensioner, och för dem är det bra med sänkt skatt, även om skattesänkningen som högst blir 200 kronor i månaden. Det finns därför goda argument för att genomföra denna skattesänkning.

Debatten om denna skattesänkning är dock skum. S-MP-regeringen påstår nämligen att alla pensionärer betalar en speciell skatt, en "pensionärsskatt", och att denna infördes av alliansregeringen. "Regeringens mål är att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten, nu tar vi ytterligare ett steg på den inslagna vägen", sa till exempel finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade förslaget om sänkt skatt för pensionärer.

Hon är inte ensam om att prata om "pensionärsskatt". Pensionärernas organisationer gör detta ofta. Och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ville i fjol höja momsen för att "ta bort pensionärsskatten".

Det finns dock ingen "pensionärskatt". Det finns ingen speciell skatt som bara pensionärer betalar.

Däremot finns det inget skatteavdrag på pensioner, vilket det finns på lön, det så kallade jobbskatteavdraget. Detta avdrag finns inte heller på sjuk- eller föräldrapenning eller på a-kasseersättning. Syftet med jobbskatteavdraget är nämligen att göra det mer lönsamt att arbeta och på så sätt öka tillväxten och skatteinkomsterna från arbete. Och då är det logiskt att det bara är de som arbetar som får detta avdrag.

Jobbskatteavdraget har fungerat. Tillväxten har ökat. Och eftersom pensionerna beror på tillväxten i samhället har jobbskatteavdraget gjort att pensionerna höjts, vilket motståndarna till detta avdrag gärna bortser ifrån.

Det finns många olika typer av avdrag i det svenska skattesystemet. Det finns avdrag för räntor, vilket bland annat gör att många villaägare får lägre skatt. Det finns avdrag för resor till och från arbetet, och för dubbel bosättning. Det finns rot-avdrag och rut-avdrag för bygg- och servicejobb i bostaden. För att ta några exempel.

Det finns dock ingen som tycker att det finns en speciell "nollränte"-skatt för alla dem som inte kan göra ränteavdrag. Ingen tycker att det finns en "jobbrese-skatt" för dem som av olika skäl inte kan göra reseavdrag. Det visar hur orimligt det är att hävda att det finns en speciell "pensionärsskatt" bara för att det inte finns något jobbskatteavdrag på pensioner.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emot att jobbskatteavdraget infördes. Trots detta har de inte försökt att avskaffa detta avdrag i regeringsställning. Orsaken är säkerligen att de insett att detta avdrag fungerar. Det ökar tillväxten och därmed statens inkomster.

Det är därför förståeligt att S-MP-regeringen behåller jobbskatteavdraget. Och det är också naturligt att regeringen sänker skatten på pensionen, om man nu tycker att skatten på pension skall vara lika hög som på arbete.

Däremot är det ohederligt att påstå att det finns en speciell "pensionärskatt", som alliansregeringen införde. Det är ett fult sätt att locka pensionärernas röster.