Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta handla skräp från Kina

Jag blir så ledsen varje gång när jag hör elever som säger ”Det är Kinas fel!”, "Det är i Kina som det är för många människor!", "Det är kineser som använder våra resurser!", "Det är i Kina som alla varor av dålig kvalitet produceras.”

Jag kommer ihåg när jag pluggade i Umeå för några år sedan. En av mina klasskamrater skrev i en av sina uppgifter: ”Man blir både arg och upprörd över lågprisbutiker som lägger produktionen i till exempel Kina, där de jobbar som i fångläger för att tillverka våra kläder som håller några månader och ibland knappt det!”

Ja, jag håller fullständigt med henne! Jag är mycket fascinerad av att lågprisbutiker går så bra i Sverige. Vi har faktiskt gott om produkter av hög kvalitet i Kina som man också skulle kunna sälja här.

När jag för tio år sedan kom till Östersund besökte jag och min man en av lågprisaffärerna. Jag sa till min man att den här butiken säljer ju skräp. Min man trodde nog inte riktigt på mig.

För inte så länge sedan började det dessutom finnas ett bord med liknande skräpvaror i nästan varje mataffär i Östersund. Det måste alltså finnas ett stort intresse för dessa varor bland allmänheten.

När min syster besökte oss här för nio år sedan sa hon till mig om jag skulle vilja bli rik så skulle jag satsa på att importera skräp från Kina.

Jag lyssnade inte på henne eftersom jag ska bo här och jag älskar min man. Jag vill inte förstöra min mans hemland. Jag vill inte att mina barn och barnbarn ska bo i ett land fyllt med skräp.

Därför började jag återbruka saker. Jag kommer aldrig att glömma en av mina favoritböcker, "Slöjda för livet", där det står så här: ”Året (2006) innan köpte svenskarna kläder för drygt 64 miljarder kronor”. En stor del av dessa kläder är säkert billiga lågprisvaror tillverkade i Kina.

Om jag fick önska skulle Sverige importera varor av hög kvalitet i stället. Vi har gott om varor av hög kvalitet i Kina! Var snälla och sluta köpa kinesiska varor av låg kvalitet.

Jag berättade för mina vänner och släktingar att man får minst dubbelt så höga vinster när man producerar detta skräp jämfört med när man fokuserar på högre kvalitet (det är min egen erfarenhet från Kina).

Varför finns det ett ökat antal fabriker och ”fångläger” Är det inte vi konsumenter som bidrar till att dessa "fångläger" uppstår? Varför förstår vi fortfarande inte detta? Är det inte du och jag som ville betala några kronor mindre och ge dessa ”skräpaffärsmän" en mycket ljusare framtid?

Jag är så stolt över att barn i Sverige har stora ambitioner att rädda världen! Men vi behöver inte titta så långt bort. Det är inte vad människor som bor på andra sidan jorden gör som vi kan påverka.

Kan du gå hem och räkna hur många t-shirts du eller någon annan i din familj äger? Jag vill bara berätta för dig att det krävs 3–4 trötta arbetare, 3 000 liter vatten och 150 gram blandade kemikalier för att tillverka en t-shirt.

Samtidigt finns det drygt en miljard människor som saknar dricksvatten i världen.

Qun Du Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel