Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta med den här dumma skönhetstävlingen

I dag samlas vi på förskolorna och skolorna för att se våra barn gå luciatåg.

Vi kommer skratta av förtjusning när barnen stämmer upp i kör, och en och annan kommer säkert känna sig så rörd att tårarna är nära. Visst är det fint med lucia. Och visst är det fint att det finns både lucior, tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtar.

Men sedan händer något. Barnen slutar grundskolan och helt plötsligt är stjärngossarna och tomtarna uteslutna ur luciatåget. Nu ska det vara unga tjejer som kommer med ljus och värme. Visserligen får de vara ljushåriga, mörkhåriga eller rödhåriga. Men hår på huvudet ska de ha. Ju längre desto bättre.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: När ska vi sluta med den här dumma skönhetstävlingen som Lucia faktiskt är?

Men oh, nu har du fått det fel om foten, hävdar säkert en del. Kanske speciellt de från en konkurrerande tidning som varje år envisas att ha kvar denna omoderna form av skönhetstävling. Nej, jag har inte fått det fel om foten. Om det inte är en skönhetstävling för unga flickor, vad är det då? Varför är den då inte öppen för alla? Varför får inte pojkar, killar, män, kvinnor eller för den delen gamla tanter vara med? Varför måste alla vara långhåriga? Sprider korthåriga inte lika mycket ljus och värme som de korthåriga? Varför envisas vi med den här ojämställda och gammalmodiga tävlingen där vi tror att bara genom att packa in den som tradition så är det okej?

Jag ber om ursäkt för upprepningen, jag har sagt det här många gånger förut. Men tills det sker en ändring tänker jag fortsätta.

Tittar man sig omkring så ser man att det faktiskt skett en förändring. I Jönköping, till exempel, har man skrotat lucia som skönhetstävling. Man kan inte längre rösta på den man tycker ska bli årets lucia, i stället läggs fokus på att sätta ihop en bra kör. Slut är det även på individuella profilbilder, hädanefter är det en gruppbild som gäller i Jönköping.

Säkert finns det även andra städer som börjat titta på lucia på ett nytt, och modernt sätt.

Varför kan inte Östersund göras så? Vi är väl en modern och nytänkande stad?

Mitt förslag är att nästa år hakar vi på Jönköping. Vi skrotar tävlingsmomentet, de som vill vara med och sjunga i en luciakör får vara med på en audition. Hårlängd och ålder är oväsentligt. Kanske ska vi vara så tokiga att vi låter killarna vara med? Vad säger ni? Varför inte låta 2014 bli året då Östersund går i bräschen och revolutionerar hela lucia!

Kan vi hänga dödskallar och elgitarrer i stadens julgran kan vi väl lika gärna ha stjärngossar i luciatåget?!