Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta salta vintervägarna

I medierna har man kunnat läsa att Trafikverket riskerar åtal för miljöbrott då några hundra kilo vägsalt förvarats på ett felaktigt sätt i Strömsunds kommun.

Varje år vräker Trafikverket ut hundratusentals ton vägsalt på våra större vägar, men då finner ingen miljöåklagare att något brott är begånget. Känns ganska märkligt.

I Jämtland har det under alla år funnits ett starkt folkligt motstånd mot varje form av saltning. Envist försöker Trafikverket bryta ner detta motstånd genom att på "försök" sprida denna sörja på E 14 fram till Brunflo och längs RV 87 Östersund – Stugun – Bispfors.

Jag uppmanar Trafikverket att snarast sluta med dessa "försök". Efter att ha använt salt som huvudrecept mot vinterhalka i 40 år vet vi följande:

Man har lurat huvuddelen av bilisterna att köra som på sommaren. När sedan rejält snöoväder uppträder blir det fullständigt kaos längs dessa vägar, inte bara i södra Sverige utan även långt upp efter E 4:an.

Det triggar många bilister att slarva med vinterdäcken. Det finns politiker som vill förbjuda dubbdäcken (åtminstone på deras "egen" gata).

Det kostar bilisterna miljarder i form av ökat fordonsunderhåll och förslitning av broar och andra dyrbara konstbyggnader efter våra vägar.

Inte har man heller lyckats förhindra svåra halkolyckor i södra Sverige denna vinter de få gånger det över huvud taget varit vinterväglag.

I Jämtland sätter bilisterna på sina dubbdäck i oktober, anpassar sin körning till att det kan vara halt och gör så fram till i slutet av april. Sällan hör man att någon blir överraskad av att det är halt.

Trafikverket bör hellre lära av erfarenheterna från Jämtland och andra platser där man vintervägunderhåller på gammaldags sätt och överföra den kunskapen till betydligt fler ställen i Sverige.

Sten Bredberg, Motormännen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel