Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta spara på vård och omsorg

Östersunds kommun gör återigen stor vinst. 2013 gick kommunen 100 miljoner plus. Tyvärr är resultatet för kommunens vård- och omsorgsnämnd inte lika lysande. Ett underskott på 32 miljoner.

Vård- och omsorgsnämnden har ansvaret för att tillgodose äldre och funktionshindrades trygghet och omvårdnad i enlighet med lagen LSS (lagen om stöd och service för viss funktionshindrade), SOL (socialtjänstlagen) och HSL (hälso- och sjukvårdslagen).

En av orsakerna till nämndens underskott är ökade volymer i hemtjänsten: fler timmar krävs för dem som behöver omvårdnad i hemmet.

Vissa saker styr man inte över i livet. Sjukdom och olyckor leder till ökade behov av stöd och omsorg, flera lever längre och behöver därför ökad omvårdnad och det föds barn som kräver dygnet runt hjälp i hemmet för att överleva. Saker som inte är förutsägbara och som kräver ökade resurser till vård och omsorg varje år.

Till detta kommer ständiga återkommande sparkrav. Socialdemokraterna och Centern som styr Östersund kräver att 10 miljoner ska sparas 2014.

Vi moderater i vård- och omsorgsnämnden vill att sparkravet på nämnden som ansvar för de mest utsatta i samhället ska tas bort.

Personal från förvaltningen till omvårdnad ska kunna känna stolthet och arbetsglädje och trygghetskänsla av att räcka till för våra målgrupper – de äldre och funktionshindrade i hemtjänsten och på äldreboenden.

Vi vill att det inrättas en pott för oförutsedda händelser. Som situationen är och har varit senaste åren räcker inte den budget som nämnden tilldelas varje år.

Vi moderater menar allvar med att de skattepengar alla i Östersunds kommun betalar in i första hand ska satsas på våra barn, ungdomar och äldre.

Lise Hjemgaard-Svensson (M) vice ordförande vård och omsorgsnämnden

Lars Eliasson (M) ledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel