Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutmannen tillbaka där det började

Han sitter med Svarte Petter.
Ska Sverige försvara OS-guldet måste Calle Halfvarsson, 24, spela ut korten rätt innan målgång.
Inte som i Val di Fiemme.
– Jag kommer aldrig att berätta vilken backe jag ska rycka i, säger slutmannen.

"Svens flata" är en platt där den lokala skidklubben har anlagt en skidlekpark i anslutning till åttakilometersslingan Kungsspåret.

Det var här – under ledning av eldsjälarna Mats Hellberg och Sven-Olov Back – som Calle Halfvarsson från Sågmyra tog de första stavtagen i den karriär som nu har tagit honom ända till Sotji.

– Jag började åka skidor hos farfar, som var väldigt intresserad. Men just träningar är det Mats och "Backen" som ligger bakom. Det är mycket tack vare dem som jag är där jag är i dag, att de levde sig in i det och stöttade, berättar han.

När visste du att det var längdskidåkare du skulle bli?

– Det var i 15-årsåldern när jag bestämde mig för att gå på skidgymnasium (i Mora). Då blev det som en explosion i skidåkningen. Då tog det bara ett år så gick jag från att ha bästa resultat som tia i USM till att vinna alla distanser utom sprinten.

Det är dock i just sprint som han har tagit sina största segrar.

2008 kom ett oväntat JVM-guld.

– Det var bara helt otroligt att jag vann just sprinten för jag hade knappt varit på pallen, minns Halfvarsson.

Den 29 december 2013 knep han första världscupsegern i en etapp av Tour de ski i tyska Oberhof.

Ändå har han ett kluvet förhållande till distansen.

– Jag vill egentligen inte se mig själv som en sprinter. Jag vet inte varför, men…

Är det prestige?

– Ja. Inte för att dra ner sprinten så, men i mitt skidhjärta är det större att vinna en distanstävling än en sprinttävling. Det känns som om det är lättare att hävda sig i sprint som ung. I distansloppen ligger det så mycket timmar bakom så där kan du inte riktigt leva lika mycket på talang. Det är klart att du måste ha tränat för att vinna sprinttävlingar också, men det är inte riktigt samma syreupptag som behövs. Där tycker alla olika, men nog rankar jag snäppet högre att vinna en distanstävling än en sprinttävling.

När distanserna har blivit längre har Calle Halfvarsson inte riktigt hållit hela vägen.

Och det är framför allt en åkare som har stått mellan honom och den stora segern:

Petter Northug.

Två gånger, i Sjusjöen 2011 och VM i Val di Fiemme 2013, har norrmannen spurtat ner svensken i stafetter och fått sådant självförtroende gentemot sin rival att han inför den här säsongen konstaterade:

"Jag hoppas att Sverige är lika dumma och sätter honom på sista etappen igen."

Förvåningen var därför stor när Northug sågs vaggas till sömns av Halfvarsson i en julhälsning i norska TV2 dagen innan julafton.

– Jag undrade: "Har han gått med på det verkligen?" Och det hade han tydligen. Jag åkte upp till där norrmännen bodde i Davos och han hade som en egen stuga där, så då var vi in där och filmade.

Vad sade ni till varandra?

– Vi mest skrattade bara. Det kändes som en sådan "ful" grej. Jag skulle sitta och vagga honom i en liten barnsäng… och så skulle vi kolla på varandra och så skulle han spela att han somnade.

Hur blev det?

– Det blev väl som det blev (skratt). Det kunde väl inte bli på något annat sätt. Men det blev väl ganska bra. Det var en rätt så rolig grej ändå.

Hollywood nästa?

– Ja, vi kanske ska bli skådespelare han och jag… Jag tror att han tycker sådana där grejer är rätt roliga. Han vill ju få uppmärksamhet i media.

Har du lärt känna Petter bakom mediebilden av Petter? Eller är det samma person…

– … som är i media? Nej, så uppfattar jag inte riktigt att han är. Det är ett litet skådespeleri. Nog är han lite kaxig, men på ett blygsamt sätt. Han är ändå lite tillbakadragen. Jag vet inte riktigt hur man ska förklara honom.

Skulle ni kunna bli kompisar?

– Ja, det tror jag absolut. Han verkar ha lite lika intressen som jag. Vissa skidåkare är sådär att de bara vill åka skidor och sedan gör de ingenting annat på dagarna. Men jag är sådan att jag måste göra andra saker också. Ibland på somrarna kanske det blir nästan för mycket. Jag försöker att hinna med allt jag kan; fotboll, tennis och crossåkning.

Det är alltså inte bara skidstilen – även Northugs livsstil är något som står som förebild för Calle Halfvarsson.

– Jag är uppe lite för sent ibland och det har man ju hört om Petter, att han är en person som verkligen har varit uppe sena nätter.

Hur har han blivit så bra då?

– Det är det jag menar. Vissa kanske kan bli bäst även fast man inte är som Gunde Svan och inte ens dricker kaffe. Jag tror inte att det passar alla. Alla människor är olika skapta liksom. Sedan tror jag inte att man kan ligga hemma på soffan och dricka öl och äta chips varje dag. Det tror jag inte att man blir världsmästare på i längden, att ha en slapp vardag så.

En sak som han inte har anammat är pokerspelandet.

– Jag har inte lärt mig, men jag har varit lite sugen på det. Jag har en kompis som är pokerproffs och han tycker att jag ska börja för han menar att det är lite likt skidåkning. Att man måste ha lite vinnarskalle och ska våga köra lite hårt liksom. Det skulle vara kul att lära sig för jag tycker att det är kul att spela kort.

Och kanske har han en poäng där, kompisen.

Efter två raka spurtnederlag har sistasträckan i Halfvarssons händer blivit rena Svarte Petter, ett kort man inte vill sitta på när spelet närmar sig sitt slut.

– Jag kommer inte att tänka om vi kommer in i en spurt att "nej, nu åker jag i mål för jag får ändå stryk av honom." Men sedan vet jag innerst inne att han är riktigt vass och att jag måste göra något utöver det vanliga om jag ska slå honom.

Tror landslagsledningen lika mycket på det som du gör?

– Ja, det tror jag absolut. Sedan är det frågan om man är… man ska vara tillräckligt stark också. Det räcker inte bara att man har åkt bra i Val di Fiemme och var nära att lyckas då. Man måste visa igen vad man kan för att man ska få förtroende.

Det där med att spela ut korten i rätt ordning fick Calle Halfvarsson också en läxa i i VM för elva månader sedan.

– Jag kommer aldrig att gå ut i media och säga det jag gjorde i Val di Fiemme av någon dum anledning. Jag berättade exakt vilken backe jag skulle rycka i. Det är sådant Petter sitter och läser och får reda på, som de i ledningen berättar för honom, att "Calle kommer att rycka där, det är bara att du är beredd. "

Och det var han?

– Ja, han gick ju

Du hanterade inte media på rätt sätt?

– Nej. Om man nu ska göra ett ryck så är det bra om personen som man ska rycka ifrån inte vet var det ska komma någonstans.

Tror du att ni kommer att gå ut tillsammans?

– Som det ser ut i dag är jag väldigt osäker på om kommer att vara tillsammans med vare sig Norge eller Rysslaom mig på upploppet. Jag var ju helt bränd och han fick komma i suget bakom, men det kan vara helt annat på OS.