Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutspelat för Hellgren

Stefan Hellgren lägger av.
– Kombinationen civilt arbete, familj och elitsatsningen blir för mycket, säger Jämtlands trotjänare.

Efter åtta år och 276 ligamatcher kliver 28-åringen åt sidan. En av Basketligans största profiler tackar för sig.

Stefan Hellgrens fokus kommer hädanefter att ligga på familjen och det barn som är på väg i höst, samt sitt heltidsarbete.

– Det har varit en fantastisk tid. Den här resan man gör tillsammans varje säsong är svår att beskriva, säger Stefan.

Nye coachen Torbjörn Gehrke har in i det sista hoppats att Hellgren skulle ändra sig, men icke.

– Jättetrist förstås. Det här gör inte mitt arbete lättare. Samtidigt öppnar det en massa dörrar. Stefan går naturligtvis att ersätta som spelare, men inte hans kompetens som ledare. Han är en ledare i stan, en ansedd Jämtlandsprofil, menar Gehrke.

Hur går dina tankar?

– Mina tankar är "all over the place". Det finns olika konstellationer när vi ska ersätta Stefan. Det kan bli en svensk spelare, en EU-spelare plus två amerikanare eller också går vi rakt av på en amerikansk guard.

Har du några trådar redan nu vad gäller ersättare?

– Det finns så många spelare där ute på markanden att det är sinnessjukt. Problemet är att man inte hinner titta igenom alla kandidater. Men det finns absolut kandidater, bland annat några svenska spelare.

Gehrke kikar också på EU-marknaden. Där finns det oerhört många spelare, som både är rutinerade och i rätt prisklass.

– Marknaden är otroligt tuff och det finns många spelare utan jobb. Till exempel från forna Jugoslavien och Litauen.

Guardkollegan Jimmy Widell luftar sina tankar om beskedet.

– Jag tror inte vi kan ersätta Stefan rakt av. Vi får väl delegera ut hans uppgifter på flera spelare.

Jämtland tappar därmed inte bara en ligans bästa försvarare. Hellgren har även bidragit med andra kvaliteter än det som syns i matchprotokollet.

– Stefan har varit något av vår kulturbärare under hela sin karriär. Han är mycket uppskattad av sina lagkamrater, både som spelare och person. Det är ledarskap som försvinner som man inte kan ersätta hursomhelst, säger klubbdirektör "Pecka" Johansson.

Parallellt med jakten på Stefan Hellgrens ersättare jobbar Jämtland även på att rekrytera ytterligare utlandsproffs. Nästa spelare att bli kontrakterad lär dock bli en eller flera från fjolårstruppen.

– Prio nu är att sätta sig öga mot öga med Bosse (Wagenius) och "Pecka" (Johansson) och eventuellt den assisterande coachen. Det finns två-tre varianter hur vi vill bygga laget. Antingen spetsigt eller bredare.

Torbjörn Gehrke vill dock inte vika från sin ursprungstanke: att jobba långsiktigt, med ett flertal unga spelare ("vi vill ha spelare som kan nå sin fulla potential 2016/17").

Jämtlandscoachen kommer troligen att ha med sig en ung guardtalang (cirka 18 år) från Stockholm när han kommer upp på måndag för att träffa truppen och hålla i de första träningarna.