Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutspurt för Östersunds minnessamlare

Hur spanade man på varandra på gågatan på 80-talet? Vilka hängde på gården i Lugnvik eller Odensala och var träffades kärleksparen?

Alla har vi både personliga, privata och gemensamma minnen av de platser där vi levt.

Butikerna vi alltid passerade på väg till skolan eller jobbet. Backen där alla barnen i kvarteret åkte kälke. Var man hörde en speciell låt, teaterpjäs eller musiker. Platser där hjärtan krossades eller nya kärlekar tändes.

– Vi kom att prata om den hör sortens minnen som alla har och sommaren 2009 började vi fundera på hur man skulle kunna samla in dem och göra något mer.

Det berättar kulturjournalisten Malin Palmqvist, som tillsammans med kollegan Christina Svärdström dragit i gång projektet "Den dolda staden" som en längre tid haft en egen blogg där vem som helst kan skriva in personliga minnen från platser i Östersund.

Rent geografiskt har de avgränsat sig så att Lugnvik och Torvalla är utposterna. Nu är projektet på väg att bli en bok och sista dag att lämna in bidrag för att få med ett bidrag är nu på söndag 27 oktober:

– Man får vara anonym, men självklart också lämna sitt namn.

Avsikten är att boken ska komma ut efter nyår på lokala Förlag 404 och minnessamlandet har haft stöd av länsstyrelsen inom ramen för projektet Kaleidoskop, som tidigare gett ut en bok om graffiti och även stöder Fredrik Alverlands färska bok om film i Jämtland.

– Hittills har vi ett 70-tal bidrag och boken kommer att bli runt 100 sidor, då ska vi också ha med kartor som visar de olika platserna som beskrivs i texterna.

Har ni kunnat använda alla bidrag?

– Ett enda har vi avstått från att använda, alla andra är med, men ibland i något redigerad form.

Redan tidigare har Malin och Christina ordnat stadsvandringar och Malin räknar med att hålla i gång bloggen ett tag till även sedan boken kommit.

Adressen till bloggen är dendoldastaden.wordpress.com och alla som medverkar får varsitt exemplar av boken.