Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-febern är tillbaka i Åsarna inför helgens tävlingar

Nu går Åsarna IK i SM-feber igen. Senast det hände var 1997 då det var 25 000 på stafetterna.
Nu avgörs SM i de längre distanserna och i stafetterna i byn till helgen.
– Vi kanske kan få några tusen den här gången också, säger två arrangörsveteraner klädda i färgerna blått, rött och vitt.

Annons

Jöns-Halvar Wikén och Urban Hallqvist försökte förklara känslorna för klubben:

– Det är svårt. Det går som inte att ta på. Det är något med den lila byn och förhållandet till klubben, säger de.

att den som kanske bäst uttryckt känslan för klubben var skidkungen Torgny Mogren. Efter en stor internationell seger berättade han att det han mest längtade efter var att få vara tillsammans med klubben under SM. Att få träffa ledarna och de andra skidkompisarna i laget var större än något annat.

– Det har nog med känslan av att det är en liten by där man känner varandra där ingen är förmer eller viktigare än någon annan, säger Jöns-Halvar.

om när han skjutsade sin gamla mor till Konsum i byn och de mötte Torgny Mogren, som hejade.

– Mamma undrade hur en sådan stor skidstjärna kunde hälsa på henne, men det säger en del om hur det är. Här tillhör alla samma familj, och det är mycket som kretsar kring skidåkningen.

Urban Hallqvist sa:

– Men det är inte riktigt samma sak i dag. Nu när de stora åkarna bor på annat håll så möter man dem inte på byn på samma sätt.

med byn som lockar till sig åkare. När andra klubbar, med större underlag och fler stora sponsorer i grunden, tappar åkare och ibland också försvinner helt från skidkartan – lever lilla Åsarna IK vidare.

– Det där är en intressant fråga som är svår att hitta något svar på, sa Urban.

åkte gamle skidkungen Thomas Wassberg omkring i pistmaskinen. Han är banchef, spårchef och även med och tar ut lagen som ska åka för klubben. Men han är ändå bara en av många gamla aktiva som är med i organisationen kring SM.

Listan kan göras lång, Bengt Eveby, Conny Lindahl, Mårten Handler, Gustaf Berglund, Ulf Svensson, Peter Thor, Urban Hallqvist ...

– Nog är det lite som Mästarnas mästare som arrangerar SM, sa Jöns-Halvar.

Han beskriver sig själv och sin egen roll som ”alltiallo”, men rent ordagrant är han ljudansvarig under SM.

– Men det är klart att man rör sig runt med lite av varje, man känner ju till lite om det mesta.

Han visade runt i stadionhuset, som byggdes till 1997.

Där satt Radiosporten, och där Radio Berg, och så hade vi den skrivande pressen därinne, och härute kokade man mat och ...

Hela huset är intimt och hemtrevligt. Väggarna är tapetserade med internationell, nationell och lokal skidhistoria. Man står och gapar över alla framgångar som klubben har nått.

– Du, följ med upp så ska du få se speakertornet.

i något som kändes som ett stort, ljust och luftigt lusthus med stora ljusinsläppande fönster runt om. Likt dagögat höken kan speakern sitta däruppe och koll på allt med fantastisk utsikt över tävlingsområde och bygd.

Vi spekulerade lite i klubbens egna chanser under SM-tävlingarna på hemmaplan.

Vi kom fram till att de är goda.

Det borde finnas segeraspiranter från deras klubb i alla disciplinerna. Vad kan Johan Olsson göra på femmilen? Och Anna Olsson på tremilen? Och nog ska väl både dam- och herrlag kunna vara med och fajtas i stafetterna?

– Kanske blir det tuffast i damstafetten, där det finns flera lag som kan vinna.

Tävlingarna i Åsarna till helgen är back to basic. Jo, faktiskt, här handlar det om skidåkning i traditionell stil: Intervallstart och bara klassisk skidåkning, både i stafetter och individuella lopp.

– Det är gammaldags riktig skidåkning och jag är så glad att vi har lyckats få 70 herrar och över 30 damer att komma hit för att slita i fem och tre mil, säger Jöns-Halvar.