Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-veckan igång – Hellner vann herrarnas tremil efter fartfylld kamp mot Burman

Marcus Hellner är svensk mästare på nytt efter att ha segrat i herrarnas trettio kilometer.
Jens Burman fick nöja sig med en andraplats och Daniel Rickardsson knep bronset.

SM-veckan inleddes med herrarnas 30 kilometer där en rad välbekanta ansikten syntes till. Veteranen Anders Södergren, landslagsåkaren Calle Halfvarsson, Marcus Hellner och skidskytten Sebastian Samuelsson, fjolårets guldmedaljör Anders Svanebo som gjorde en comeback, för att nämna några.

När loppet väl startade var Hudiksvalls-åkaren Daniel Rickardsson som snabbt kunde ta ledningen om loppet och lyckades behålla den långt in i loppet, bortsett från när Åsarnas Jens Burman gick om, vid 10 kilometer, och fick därmed driva tätklungan framåt.

Men redan vid 12,5 kilometer hade Rickardsson tagit kontrollen på nytt och trummade därefter på med ett bra tempo, tätt uppassad av Marcus Hellnerg, Petter Engdahl, Jens Burman och Karl-Johan Westman.

Desto tyngre gick det för Calle Halvarsson, när landslagsåkaren åkt halva loppet noterades det att han drygt tre minuter efter tätklungan, på 39:e plats. Samuelsson, som bojkottat världscuptävlingen, fick en plats långt bak i startfältet under onsdagen och lyckades ta sig aldrig ta sig fram till täten.

Inför loppets sista kilometer skulle det bli en jämn kamp mellan Burman, Hellner och Rickardsson, om pallplatserna.

Men i den sista stigningen orkade inte Hudiksvalls-åkaren hänga med och då påbörjades en fartfylld kamp mellan Hellner och Burman, som Hellner slutligen vann efter en spurt.

– Jag fick kriga för att hänga med. Jag hade ingen jättebra dag och försökte åka avslappnat för att ha krafterna kvar mot slutet. Det blev ingen superspurt, men det räckte i dag, säger Hellner till SVT efter segern.

Jens Burman passerade slutligen mållinjen 3,2 sekunder efter segraren.

– Jag visste att det var där det skulle avgöras mot slutet. Jag försökte ligga så långt upp som möjligt, ta rygg på Marcus och hänga med så gott jag kunde, säger Åsarnas åkare.

Herrar 30 kilometer:

1) Marcus Hellner, 1.10.23

2) Jens Burman, (+3,2)

3) Daniel Rickardsson, (+10,4)

4) Petter Engdahl, (+40,0)

5) Oskar Svensson, (+1:40.8)

6) Karl-Johan Westberg (1:41.3)

7) Tiimo Söderhielm (1:41,4)

8) Björn Sandström (1:41,6)

9) Johan Häggström (1:42.8)

10) Viktor Brännmark, (1:46,9)