Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små chanser att få tillbaka pengarna

De som föll offer för den 37-årige mannens och hans 77-årige mors omfattande bedrägeri har små chanser att få tillbaka pengarna. Mannen har haft dyra levnadsvanor och de närmare tio miljoner som mannen och kvinnan lurat till sig har gått åt till spel, hotellvistelser och resor.

Annons

– Pengarna är förbrukade och vi har inte kunnat hitta något som är undanstoppat, säger åklagaren Eva Lena Rimér.

Mamman och sonen har lurat till sig nära tio miljoner kronor från minst 35 olika personer över hela Sverige de senaste sju åren. Pengarna har enligt domen uteslutande spenderats av sonen på bland annat hotellvistelser, resor och spel.

– Sonen har betalt sina allmänna levnadskostnader med pengarna och det har varit dyra levnadskostnader, säger Eva Lena Rimér.

Mammans roll har bestått av att hon kontaktat vänner som hon inte pratat med på länge och bett om att få låna pengar. Hon uppgav i samtalen att sonen behövde pengar till en rättsprocess i England där han dömts på felaktiga grunder, vilket inte stämde. Men han har dömts för grovt bedrägeri tidigare. Mellan 2001 och 2003 lurade 37-åringen till sig närmare sju miljoner kronor från över fyrtio personer och dömdes till fängelse för grovt bedrägeri. Han frigavs villkorligt i november 2006 och mellan 2010 och 2011 ska mannen periodvis ha bott på hotell i Stockholm. I början av 2013 flyttade han in på Hotel Radisson Waterfront där han bodde tills att han greps i februari i år.

Flera av offren uppger att mannen felaktigt utgett sig för att vara pilot. De har litat på mannen och därför gett honom pengar att satsa på olika projekt, som lotteri och hans påstådda flygbolag, men de har även lånat ut pengar till hans uppehälle. Samtidigt har mamman, som säger att hon trott på att sonen dömts felaktigt och att han därför behövde pengar, lånat stora belopp av vänner och bekanta. Mannens föräldrar har dessutom sålt sina tillgångar och tagit lån för att hjälpa sonen.

– Det finns ingen förmögenhet och mamman är barskrapad, säger Eva Lena Rimér.

I domen står att "NN och NN har visat stor hänsynslöshet mot många av offren genom att helt lemlästa dem ekonomiskt vartill många har drabbat mycket hårt och kommer att få lida av det delar av eller till och med hela den återstående delen av deras liv". Mamman dömdes på måndagen till fängelse i fem år och sex månader men domen reducerades på grund av henne ålder med ett år. Mannen döms till sju års fängelse. Mannen har uppgett att han begått brotten för att han kände sig jagad och förföljd av målsägandena från den förra rättegången men åklagare Eva Lena Rimér ger en annan bild.

– Vi vet att det har spelats på ganska stora belopp, säger hon.

Ett vittne från Svenska spel bekräftar att mannen tillhör toppskiktet i Sverige av personer som spelar hos dem. Enligt domen går det att anta att mannen har ett allvarligt spelmissbruk. Merparten av målsägandena tilldöms skadestånd men troligen kan de som blivit av med sina tillgångar inte se fram emot ersättning.

– Det finns mycket små förutsättningar för att få ut något. De som söker för kränkning kan möjligen få ut en del pengar, säger Eva Lena Rimér.