Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smajic visade vägen i lyckosam comeback

Ett pressat ÖFK vann med klara 3-0, (1-0) hemma mot Varberg i Superettan och visade äntligen takter som från ifjol. Försvaret höll äntligen tätt och Emir Smajic gjorde mål i sin comeback.

Dessutom placerade tränaren Graham Potter sin lagkapten Douglas Bergqvist på mittfältet. Ett genidrag, skulle det visa sig. Bergqvist var väldigt bra och framspelningen till Moudo Barrows 2-0–mål ett pass i den högre skolan.

Douglas Bergqvist var annars otursgubben nummer ett i Södertälje senast där han var inblandad i ett par av baklängesmålen mot Syrianska.

– Det var tungt då, men veckan som gått lyfte upp mig igen. Laget, ledningen, ja hela gruppen peppar varandra och nu fick vi äntligen visa vad vi kan, konstaterade en glad ÖFK–kapten efter 3-0–segern.

Bergqvist lyftes alltså bort från backlinjen men blev i stället defensiv mittfältare. Längst bak styrde nu i stället Luca Peric och Tomas Peciar som mittbackspar. En duo som förhoppningsvis fortsätter matchas framöver. De var i princip prickfria denna eftermiddag.

Till skillnad från tidigare fyra matcher den här säsongen fick ÖFK nu även första målet.

– Många gånger är det helt avgörande i den här knallhårda serien, sa tränare Graham Potter på presskonferensen efteråt och hans kollega Jörgen Wålemark nickade instämmande.

Att det var ÖFK:s forwardsstjärna Emir Smajic som i sin comeback ryckte ifrån uppvaktningen och smällde in 1-0 gjorde inte saken sämre. Skyttekungen var tillbaka och han levererade.

Det handlade om hans första match i startelvan sen i oktober 2012. Och det tog bara 14 minuter innan chansen kom och fullträffen fick Jämtkraft Arena att explodera i glädjeyra. Här finns ett väldigt sparkapital för Östersund framåt. Smajic är inte matchtränad ännu, men han är stor, tung, svårstoppad och det viktigaste: Målfarlig.

Ledningsmålet gav lugn och arbetsro. Det tvingade också fram Varberg, som i andra halvlek blottade sig. Inte minst ÖFK:s mittfältsmotor Brwa Nouri kunde utnyttja de större ytorna. Han var mittplanens kung. Han spelade fram till 1-0. Han öppnade för sina lagkamrater gång på gång och var väldigt framgångsrik.

– Det kändes aldrig oroligt. Vi hade mycket energi, sammanfattade mittfältsstrategen.

Annars var det lite kymigt när Emir Smajic missade en straff vid ställning 1-0. Skottet gick mitt på målvakten. Men både 2-0 och 3-0 kom utan att Varberg hade några egentligt farliga reduceringschanser och ÖFK vann både klart och rättvist.

– Vi gjorde vår överlägset bästa match hittills. Äntligen fungerade backlinjen och även samspelet mellan mittbackarna och mig. Jag ropade. De lyssnade och vi hade en framgångsrik kommunikation, tyckte målvakten Connor Ripley, som äntligen fick hålla nollan.

För Varberg var 0-3–förlusten svidande.

– Vårt försvar borde ha kunnat avvärja Smajic framfart före 1-0. Där var vi tama. Men när de får första målet, vi tvingas upp och det blir fler blottor bakåt, vinner Östersund rättvist, summerade Varbergs tränare Jörgen Wålemark.

--------------------------------------------------

ÖFK-Varberg

3-0, (1-0)

Målen: 1-0, (14) Emir Smajic, ass Brwa Nouri, 2-0, (59) Modou Barrow, ass Douglas Bergqvist, 3-0, (66) Seon–Min Moon, ass Alex Dayer.

Varningar: Erik Lund, Varberg, James Baldwin, ÖFK,

Domare: Per Melin, Stockholm

Publik: 1 974