Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smak för mat och musik

Sång och musik har alltid varit en stor del av Hildegun Forslunds liv, även under tiden som yrkesverksam operationssköterska. Men när hon var 65 år startade hon sina populära musikbufféer för en äldre publik. Efter sex år kan hon se tillbaka på en lyckosam satsning.

Det första Hildegun säger när jag stiger in i köket hemma hos henne i Odensala är att hon håller på att koka dillkött på fläskkarré och att det också är gott att göra osso buco på karrén. (Till båda rätterna använder man oftast betydligt dyrare kalvkött).

– Jag är uppvuxen i ett småbrukarhem i Västerbotten och där hade vi Bonniers stora kokbok som jag läste och läste. Men vi hade ju inga av ingredienserna i recepten hemma utan mest bara potatis, bröd och smör, säger hon.

Mat är ett av hennes stora intressen, men också samhällsfrågor.

– Kanske hade jag blivit politiker om jag varit en annan människotyp. Men jag är alldeles för impulsiv och blir arg när jag får mothugg. Och så har jag svårt att hålla tyst när jag ska.

Men det är egentligen det tredje stora intresset vi ska prata om. Sång. Hildeguns musikbuffé har blivit succé och nyligen firade hon ett jubileum. 30 gånger har det blivit under de senaste sex åren – och 6 000 besökare.

– Det är också tack vare mitt husband det har gått så bra. Jag är navet, men utan dem är jag ingenting, säger hon.

Under sitt yrkesverksamma liv jobbade hon som operationssköterska, men inte ens där släppte hon sången.

– Det finns inte en kirurg som inte hört mig nynna när vi sytt ihop och det börjat lugna ner sig, säger hon.

Hon har sjungit på äldreboenden i 30 år, varit med i landstingsrevyn och hon organiserade L"evande ljuskonserter" i Åkersjöns kapell i tio år. Det var den skolningen som gjorde att hon vågade ta steget att arrangera musikbufféerna.

Då var hon 65 år och hade slutat yrkesarbeta. Idén föddes egentligen många år tidigare när hon läste en insändare om varför ingen ordnade after work för äldre, där det inte var så hög musik. Sedan ledde det ena fram till det andra. Nu bjuder hon också in ungdomar varje gång.

– Men jag säger till dem att de inte får spela hårdrock, utan musik som vi äldre gillar, säger hon.

Hur är det då att vara kvinnlig scenartist och 71 år?

– Man är ju inget sexobjekt precis, utan mer som en kompis. Och det vill jag vara. Man måste bejaka sin ålder. Det gäller väl att försöka fräscha till sig och satsa på rätt publik, skämtar hon.

Är senior något negativt eller positivt för dig?

– Absolut inget negativt. Min mamma var slut när hon var 71 år, i dag är de flesta i min ålder i bra form och många har gott om pengar, men få bryr sig om oss. Men när jag vann tävlingen Seniorchansen när jag var 55 år, då ville jag inte skryta med det. Där har du det där med åldern …

– Sedan har du det där med minnet. Förut kunde jag både sjunga och tänka på annat, det kan jag inte nu. Det har också blivit svårare att lära sig sångtexter. Jag får väl fundera på att lägga av den dag jag upptäcker att jag berättar samma historia två gånger under en kväll.

Artikeln kommer från 100 % senior.