Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smakvandring lockar kockar och matkreatörer till Åre

Den 14 april är det premiär för Eat Up Åre. Här får deltagarna vandra genom Åre med smaklökarna till hjälp.
– Det är en korskulturell gastronomisk upplevelse, säger Fia Gulliksson, grundare av Eat Up Foodwalks.

Smakvandring står på schemat när Eat Up Foodwalks kommer till Åre. Med biljett i handen får deltagarna vandra mellan tio stationer som serverar tio olika smaker. Här möts kockar, inbjudna kreatörer och matälskare i alla åldrar.

Deltagarna får testa smaker hos bland annat Bri Sundon på B´s, Fävikens pop up-bageri Krus, och på Restaurang Grow där chilenska kocken och mat entreprenören Enrique Urra Valenzuela gör ett gästspel. På Lounge 385 serveras vegansk alg-färs med gästkockarna Richard Nystad, Hans-Thomas Henriksen och Lena Flaten.

– Vi räknar med cirka 300 deltagare i Åre, säger Fia Gulliksson.

Även designduon bakom Stitch N Stones har en station tillsammans med kockarna Nicolina Karlsson och samekocken Ann Sparrock. Avslutningsvis samlas alla deltagare upp på Country Club för kaffe från Big Lake Coffee och livemusik.

Eat Up Foodwalks är ett korskulturell matkoncept skapat av Food in Action i Östersund. Bakom ratten står profilen och gastronomiska entreprenören Fia Gulliksson.

– Vi samarbetar på global nivå med licenstagare som vill skapa hållbar skillnad lokalt genom matupplevelser,säger hon.

I Åre är det Åre Gastronom Week som är licenstagare för Eat up Åre, och här handlar det inte bara om krydda tungan med gastronomiska upplevelser. Fia Gulliksson idé handlar om att sprida ett hållbart tänk. Krögare och restauranger som vill delta skriver på ett kontrakt och binder sig till att använda lokala råvaror till sina smaker.

- Alla stationerna medverkar till hållbar utveckling genom att servera goda och hållbara råvaror. Det fungerar lite som självhjälp med hållbar gastronomi, säger Fia Gulliksson.

Konceptet tog mark i Östersund förra månaden, men även Sundsvall och Trondheim har satta datum för egna smakvandringar. Dagen efter eventet i Åre är det Colombia som står på tur, där det arrangeras en Eat up Foodwalk i Bogotá. Fia Gulliksson räknar även upp kommande licenstagare i Schweiz, Tyskland, Nya Zeeland och Australien där smakvandringar kan bli aktuellt.

– Det är så otroligt roligt och meningsfullt att kunna sprida ett koncept från Jämtland ut i världen vars syfte är att göre en plats lite godare, roligare och hållbarare. Och i Bogotá gör vi stor social skillnad också. Där samarbetar vi med en entreprenörsskola för unga krigsoffer, säger Fia Gulliksson.

 Läs även:

Stort intresse för kulinarisk rundvandring i Östersund

Fest för foodies- snart drar Åre Gastronomy Week i gång