Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smällar och fyrverkerier ett växande problem

Hundarnas hörsel är betydligt mer utvecklad än vad fallet är med människor.

– Men utöver ljudet spelar också ljus och doft en stor roll för hundarnas obehag.

Johanna Johnsson driver med sin make F4 Hundcenter. De märker av ett ökat tryck på vad gäller beläggningen över nyår.

– Problemet ökar hela tiden. Hundägarna blir allt fler. Vi får fler och fler hundägare som vill lämna in sina hundar här över nyår för varje år. Vi har totalt 24 boxar, endast tre var lediga över nyår. Och vi märker ett ökat intresse för att lämna in hunden här. Vissa har redan bokat in sin hund för nästa nyår, säger hon

Det är inte alla hundar som far illa av raketer och fyrverkerier. Jakthundar exempelvis kopplar knallet från gevär till något positivt.

– De är framavlade att jaga, instinkten ligger djupt rotad. Ett skott kopplar jakthundar samman med något positivt, då vet de att de får ha det roligt, förklarar Johanna Johnsson.

Men för de flesta andra hundar betyder firandet med raketer och smällare kring nyår och sista april enbart problem.

– Man kan träna, ljudvaccinera, vissa hundar att klara av fyrverkerier, men det finns inga garantier. Och har din hund en gång blivit skrämd är det ytterst svårt att träna bort eller behandla den rädslan, säger Johanna som menar att det bästa vore att kommunen tog fram hårda restriktioner kring fyrverkerier och smällare.

– Som det är nu börjar vissa redan på juldagen. Och fortfarande, tre veckor senare, hör vi smällare som resulterar i panikslagna hundar.

En panikslagen hund är inte trevligt att uppleva.

– Varje år stryker flera hundar med i samband med fyrverkerier och smällare. Hundarna blir så chockade att kroppen slår av, hunden dör, säger Johanna som har det lugnt vid sitt hundcenter ute på Frösön. Områden kring flygplatser är hårt reglerade vad gäller fyrverkerier.