Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smältande glaciärer en mänsklighetens katastrof

Glaciärerna på Grönland och Norra Ishavet smälter, och havsnivån kommer så småningom att höjas med en meter, enligt vissa forskare, medan andra tror på en höjning med sju–åtta meter.

Det råder även olika uppfattningar när detta kommer att ske. En del forskare tror att det kommer att vara helt isfritt sommartid om cirka 30 år. Andra tror att det bara dröjer tio år.

Oavsett vilka uppgifter som gäller så är detta en fullständig katastrof för stora delar av världen.

När istäcket över Norra Ishavet smälter kommer stora mängder av naturtillgångar att bli tillgängliga vilket sannolikt innebär politiska och militära konflikter om gränsdragningar och rätten till dessa. Vår del av världen kan då komma att bli ett militärt hett område.

Även isen som täcker Antarktis visar tendenser att smälta, en process som i så fall kommer att ske på lång sikt. Där rör det sig om enorma mängder, eftersom Antarktis till ytan är 1,5 gånger större än USA. Om detta sker skulle havsnivån höjas med cirka 50 (!) meter enligt forskare.

Minst lika allvarligt är bristen på vatten som kommer att ske på grund av rådande klimatförändringar. Det mest upprörande är den politiska oviljan i sammanhanget – att världens länder inte förmår att gemensamt vidta åtgärder för att stoppa detta. Detta finns med på dagordningen vid klimatkonferensen i Durban i Sydafrika. Men det blir nog bara som vanligt – att det bara pratas och pratas.

Kenneth Strömberg, Luleå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel