Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smältvattnet från tippen ett hot mot Lillsjön?

Snötippen är ett hot mot Lillsjön, anser Mats Deltin, pensionerad miljötjänsteman i Östersund. Han får till viss del stöd av biologen på Östersunds kommun.

– Lillsjön är mer en dagvattendamm än en sjö, säger Albin Månsson.

Det skulle bli ett möte om för och emot att låta snötippen smälta ned i Lillsjön. Men det visar sig att biologen Albin Månsson från kommunen och pensionerade miljövårdsdirektören Mats Deltin är ense. Lillsjön skulle tjäna på att slippa ta emot smältvattnet från snötippen.

Snötippen är fortfarande enorm fast det är slutet av maj. Det svarta gruset täcker allt. Mats Deltin är en av Lillsjöns dagliga besökare. Han har retat sig länge på att tippens smältvatten inte går direkt ut i Storsjön via den kulvert som anlades för många år sedan. I stället rinner det ut i betydligt mer lättpåverkade Lillsjön.

– Att låta vattnet rinna ut i Lillsjön är ett experiment som jag inte tycker sjön ska utsättas för. Det här är rena lekstugan, säger Mats Deltin om kommunens sätt att ta hand om snötippen.

Tippens placering beslutades med villkoret att ingen snö fick smälta ut i Lillsjön. Det minns Mats för att han var inkopplad på frågan när han jobbade på länsstyrelsen, säger han. I stället blev det en kulvert till Storsjön så att smältvattnet kunde rinna förbi Lillsjön.

För drygt tio år sedan startade kommunen ett naturprojekt. Sedan 70-talet hade Lillsjön successivt krympt, det syntes på gamla flygbilder. Hypotesen var att det berodde på att tillrinningen hade minskat när Odenskog asfalterades och dagvattnet därifrån leddes ut i Storsjön.

Resultatet blev att leda dagvattnet från Odenskog och smältvattnet från tippen till Lillsjön.

Men vad man inte visste 2002 var att snötippen inte bidrar med mycket vatten alls. Endast 5 procent av det totala tillflödet.

– Och avrinningen till Lillsjön var mindre innan Odenskog byggdes än den är nu, säger Albin Månsson som snarare tror att sjön krympte när ett dämme brast vid utloppet än att det ska ha berott på tillrinningen.

Han är orolig för Lillsjön av ett helt annat skäl än Mats. De viktiga kransalgerna i sjön mår bra av rent och klart vatten och de fina lerpartiklar som kommer från snötippen som än så länge filtreras i skogen kommer på längre sikt att nå sjön när skogen mättas. Då kan kransalgerna kvävas och andra alger tar över.

– Då kan det bli algblomning, säger Albin.

Han vill inte göra som Mats föreslår – genast släppa ut allt vatten från snötippen till Storsjön. Han vill rena först genom att anlägga mer växande filter. Sedan är han beredd att öppna kulverten.

– Sjöar som Lillsjön växer till slut igen helt naturligt, den är så grund. Förr eller senare kommer det att ske.

Vad händer nu?

Albin Månsson kommer att förslå kommunledningen att de bestämmer sig för att låta snötippens smältvatten via ett nytt växtfilter gå ut i Storsjön. Odenskogs dagvatten kommer att fortsätta gå till Lillsjön via rening. När det gäller uppmätta halter av tungmetaller till Lillsjön är snötippen en mindre källa än dagvattnet från Odenskog.