Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smart förhandlat Annie

Det ser ut som att Centerpartiet skördar framgångar i budgetförhandlingarna.

I valtider är det viktigt för ett regeringsparti att prioritera. Vilka satsningar ska göras, inte bara för landets väl och ve, utan också för att tydligöra konflikten med oppositionen och därmed vinna väljarnas gehör.

Tidigare har Centerpartiet bland annat fått genomslag för satsningar på säker och sund mat och en ny miljöbilssatsning. Livsmedelsdebatten är en fråga där Centerpartiet kan luta sig tillbaka mot en stark trovärdighet. Rent krasst är kopplingen mellan jordbruk och Centerparti fortfarande stark och det är partiets medlemmar som odlar och föder upp maten vi äter.

Miljöbilssatsningen är viktig eftersom den bygger upp konfliktytor mot Miljöparitet som hellre satsar på att straffa ut bilism med höga skatter i stället för att göra bilåkandet grönare.

På fredagsmorgonen presenterade Annie Lööf den senaste framgången i regeringsförhandlingarna. Det blir en förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifterna för de som har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden, unga under 23 år. För den gruppen sänks arbetsgivaravgiften från 15,49 procent till 10,21 procent.

Här i Jämtland skulle 8000 ungdomar beröras av reformen och med dem ungefär 2000 arbetsgivare.

Med en månadslön på ungefär 19 000 kronor blir det en anställningsrabatt på ungefär 4 000 kronor. Det är framför allt i småföretagarlän som Jämtland där reformen kommer ha störst effekt på sysselsättningen.

Förslaget är träffsäkert och oppositionens kritik kom kort inpå. Annie Lööf hann knappt presentera förslaget färdigt innan Socialdemokrater och Vänsterpartister högljutt började beklaga sig över att ungdomar blir billigare att anställa.

Den konflikten vinner Centerpartiet på, som kan gå fram och tydliggöra sig som alternativ för att minska ungdomsarbetslösheten.