Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smärtsamt vardagsnära debut

Du hasar av trygghet

Elin Grelsson

Modernista

Omdöme: Stark ambition

Annons

Sara har lessnat på det mesta i livet. Den tråkiga sambon, de korkade kollegorna och, kanske framför allt, allt hon förväntas vara.

Att hon förväntas vilja ge järnet på jobbet och studsa av lycka inför tanken på att köpa en bostadsrätt. Istället har hon huvudvärk och en inombords ilska som inte är att leka med.

När hon var liten lekte hon med Barbie. Där lärde hon sig könsrollerna. En passiv, betjänande flicka och en pojke som kommer för sent till middagen, men ursäktas ändå.

Som när Dylan i "Beverly Hills" blir för full och skäller på Brenda men Sara ändå tycker att Dylan är den hon helst vill vara ihop med.

Kulturskribenten Elin Grelssons debutroman "Du hasar av trygghet" (Modernista) är på sina håll smärtsamt vardagsnära.

Barndomsreferenserna (Dirty Dancing, Beverly Hills, Madonna och Barbiehuset) får det att vrida om i magen på vilken 80-talisttjej som helst.

Det var där och då vi lärde oss att vara duktiga flickvänner och mammor, och det lyckas författaren verkligen sätta ett pricksäkert finger på.

Hela romanen är väldigt rättfram och har en stark ambition att klä av fasader. Som när huvudpersonen blir för full och gör mindre genomtänkta saker eller sexchattar och utger sig för att vara en 13-åring istället för att vara på jobbet.

Elin Grelsson skriver aggressivt och kännbart och fysiskt på ett väldigt effektivt sätt, särskilt när det gäller att beskriva ångest.

Men den riktigt kraftfulla revolten uteblir.

"Du hasar av trygghet" bygger upp ett korthus som inte faller åt alla håll utan snarare monteras ner lite försiktigt.

Förhoppningsvis är det Grelssons ambition att vara så nära vardagen att den riktigt stora dramatiken aldrig sker. Men själv hade jag gärna sett ett mer kraftfullt crescendo.

Tur att jag är övertygad om att det här är ett författarskap som bara har börjat.