Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smeder visar sina stilar

”Min farfar var också smed ” heter den gemensamma utställning som nio av länets smeder visar på Ahlbergshallen från och med lördag.

Namnet på utställningen är inte att ta bokstavligt. Men det är ofta smederna får höra att ”min farfar var också smed” när de berättar om sitt yrke.

– Det är jättevanligt att man får den kommentaren, och det säger väl också något om hur vanligt det var med smedsyrket förr i tiden. Det är sällan man hör att någon säger att ens dotter eller son är smed, säger Susanna Bäckström.

Hon är en av nio smeder som ställer ut. Susanne Bäckström har en smedja i Gåxsjö och är kanske mest känd för sina skålar och teckningar i järn.

Idén till utställningen föddes för drygt ett år sedan då Susanna Bäckström diskuterade en samlingsutställning med hemslöjdskonsulenten Göran Posthuma. Sedan dess har de letat lokal och intresserade smeder. Nu är allt klart för vernissage. I Ahlbergshallen har en liten smedja byggts upp och när utställningen öppnar kommer det stå smeder och smida utanför lokalen.

I de olika rummen visas olika stilar och allt från blommor, skålar, knivar, väggteckningar och ljuskronor.

– Det gemensamma är materialet. Sedan har vi olika tekniker, stilar och formspråk, säger Susanna Bäckström.

De som ställer ut är Susanna Bäckström, Peter Hedman, Roland Olsson, Knut Örjan Södergren, Christer Wall, Anders Ödmark, Eivind Haugen, Tommy Strömqvist och Sverker Edenteg.

Utställningen pågår till 13 juli.