Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smet ut bakvägen efter fiaskot – nu tar Anna Haag en tävlingspaus: "Djävulskt tungt"

Hon smet ut bakvägen och nobbade media efter fiaskot i Davos.
Nu tar Anna Haag, 31, en paus från allt tävlande efter sin formsvacka.
– Den mentala statusen bra. Det är den fysiska statusen som är mindre bra, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen till SportExpressen.

Det var efter att Anna Haag slutade 41:a vid damernas 10 kilometer fristil i Davos som hon aldrig dök upp i den mixade zonen efteråt. Hon blev då sist av alla svenskor och var nästan två minuter bakom segraren Ingvild Flugstad Östberg.

"Hon känner stor frustration", sade förbundskapten Rikard Grip efter att Haag valt att inte göra några intervjuer.

Anna Haag smet ut bakvägen efter fiaskot: "Hon känner stor frustration"

Nu tar stjärnan en tävlingspaus, och enligt mentale tränaren Stig Wiklund – som bland annat har jobbat med Johan Olsson – behöver Haag en psykologisk verktygslåda för att klara av det ökade trycket inför OS.

– Anna Haag kan ha höga ambitioner, och så går det inte så bra. Då måste man ha en så kallad scenarioplanering. Det kan vara djävulskt tungt och då måste man ha en plan för att hantera det, säger han till SportExpressen och fortsätter:

– Det är ett vanligt fenomen. Det är tufft att hamna i såna här situationer, med bakslag. Men man kan gå stärkt ifrån det. Om man hamnar i en svacka, och det känns fasiken, det här var tufft, då kan man kanalisera energin från svackan till att komma tillbaka.

Efter ryggproblemen – Maria PH:s krisplan för att rädda OS: "Det är skitdålig uppladdning"

Landslagstränaren Ole Morten Iversen tror sig veta vad som ligger bakom formsvackan. Haag har tränat för hårt, för länge.

– Nu ska hon ta det lite lugnare några dagar och så kan hon återgå till normal träning i tid till Tour de ski. Vi bestämde oss tillsammans. Jag hade tänkt säga till henne efter loppen att det vore bra om hon stannade hemma, men då hade hon tänkt precis samma sak själv. Det var ingen stor dramatik, det är sånt som händer. Jag tror att hon är nära att vara tillbaka, säger han till SportExpressen.

LÄS OCKSÅ

Efter ryggproblemen – Maria PH:s krisplan för att rädda OS: "Det är skitdålig uppladdning"

Norske skidprofilen drabbad av reumatism: "Han plågas mycket men klagar inte"

Norske skidskyttestjärnans utspel: "Det är inte så konstigt att män tjänar mer än kvinnor"

Först stängdes nationen av – nu kan fler ryska längdåkare portas från OS

Efter succén senast – nu missar Stina Nilsson helgens världscup

Norska landslagsstjärnan kritisk mot egna landslaget: "Förtjänar att höras lika mycket som männen"

Legendarens hyllning till genombrottsmannen: "Jag har aldrig sett någon som honom förut"