Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI: Därför stormar det

Under hösten har det varit ovanligt många stormar i Jämtland och i kväll väntas den tredje stormen på kort tid dra in över länet – stormen Ivar.

– Väderläget just nu med den milda luft som täcker norra Skandinavien gör att det har blivit mer stormar denna höst och vinter, det kan hända, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Den milda atlantluften som tryckts norrut brukar vanligtvis inte komma så högt upp i Europa under vinterhalvåret. Överlag har vädret varit väldigt ostadigt i Sverige i år. Läget i år är omvänt då det är stabilare väder i södra Europa med en del snö, bland annat i Turkiet.

Det är ännu för tidigt att säga om detta beror på någon typ av klimatförändring menar Sandra Andersson.

– Det varierar från år till år, stormar kommer och går, men nu är det ett sådant väderläge som gör att det blir en del stormar. Innan dessa stormar har det varit stormfritt i ett år utanför fjällen, säger hon.