Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittad fisk utsläppt i Ströms vattudal

I juni upptäckte Jordbruksverket att Vattudalens fiskodling var smittad med sjukdomen BKD och beordrade slakt. Nu har delar av det läckt ut i strömmen i stället och fiskodlingen misstänker sabotage.

Det var förre helgen som fiskodlingen upptäckte att en av korgarna med smittad regnbågsöring i Äspnäs hade en reva i sig och att fisk smitit. Hur mycket är oklart, enligt företrädare för företaget, men enligt en ortsbo har det varit stor trängsel runt odlingen sedan förra helgen.

– Det står folk längs stränderna och det cirkulerar båtar utanför odlingen dagarna i ända. Folk drar upp 10-20 stora öringar på raken, på 2-3 kilo vardera. Det formligen håvas upp fisk där, säger ortsbon som kallar det hela för en stor miljökatastrof.

För fisken som läckt ut har diagnosticerats med den smittsamma leversjukdomen BKD av Jordbruksverket, som innan läckaget hade beordrat slakt av hela beståndet. Som ÖP tidigare har skrivit är sjukdomen är inte farlig för människor men kan däremot vara det för andra fiskarter som lever i Ströms vattudal.

Annika Berglund är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Strömsunds kommun och enligt henne betraktas händelsen bara som en driftstörning i dagsläget.

– Jordbruksverket har bedömt att det inte är någon allvarlig risk för smittspridning utifrån att man tillåtit odlingen att ha fiskarna kvar i vattnet tills det varit dags att slakta dem, säger hon och tillägger att smittan är förhållandevis vanlig i fiskodlingssammanhang.

– Samma smitta finns i många fiskodlingar vid havet och där låter man den helt enkelt finnas kvar utan åtgärder, men för inlandet är reglerna lite striktare, säger Annika Berglund.

Sten-Åke Karlsson är vd för Vattudalens fisk, företaget som driver odlingen. Han misstänker sabotage och har anmält händelsen till polisen som också varit på plats för att säkra spår efter eventuella gärningsmän.

– Sannolikt är det inte så väldigt stora mängder som smitit eftersom vi upptäckte skadan relativt snabbt. Men ryktet har spridit sig och för de som är där och fiskar vill jag bara påpeka att det är förbjudet att vistas närmare än 100 meter från odlingen. Det är ett säkerhetsavstånd man måste hålla säger han.

Har du bilder från det intensiva fiskandet runt odlingen? Skicka dem gärna till via sms dem till 72063 eller mejla till 72063@op.se.