Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittad odling får fortsätta

Förra hösten tvingades Överumans fisk slakta ut och stänga sin anläggning efter upptäckten av en hittills okänd smitta.

Nu får odlingen utökas och kravet på vattenrening får inget gehör.

I Storuman finns fiskodlingen Överumans Fisk AB. Företaget har sin sättfiskodling på land intill Hölleforsen i Indalsälven. Vatten från Indalsälven leds in i anläggningen och rinner sedan tillbaka i älven igen.

Till denna anläggning importerades hösten 2011 rom från USA. Rom som skulle bli regnbåge och placeras i kassarna i Storuman.

Importen skedde med godkända tillstånd från Jordbruksverket. Veterinärintyg från USA garanterade att rommen var fri från någon av de anmälningspliktiga sjukdomar som inte får spridas.

Men när ynglen kläcktes hade de stora skador och defekter. En hittills okänd parasit upptäcktes, Agens X. Efter provfiske visade det sig att parasiten också fanns nedströms odlingen i Indalsälven. Försök gjordes att isolera vattendraget för vidare spridning, men när Agens X också upptäcktes på en odling i Örebro upphörde alla restriktioner.

Det var för sent att stoppa smittan, enligt Jordbruksverket som inte längre visste om parasiten fanns i vattnet sedan tidigare eller om den kom med den amerikanska rommen.

Under den här tiden har en ansökan om utökning av verksamheten i Bispgården prövats av Mark- och miljödomstolen. Nu kommer domen som säger ja till utökning och nej till både Ragunda kommun och länsstyrelsen i Jämtland som vill att odlingen ska rena sitt vatten innan det släpps tillbaka i älven.

Ragunda kommun föreslår desinficering av vattnet och menar att det är "av största vikt att frågan om smitta och miljöskydd får en gemensam lösning". Länsstyrelsen vill att näringsämnena ska renas innan vattnet går tillbaka.

Men Överumans fisk anser att smittan inte har något med ansökan att göra och får rätt av domstolen. Att rena näringsämnen skulle vara för dyrt och onödigt eftersom Indalsälven inte är övergödd, menar företaget. Också här håller domstolen med.

Saneringen av anläggningen har skjutits upp men den ska göras senast 31 december 2013. Allt som har med den att göra kommer att tas då, menar bolaget och får rätt av domstolen.

Utökningen blir ganska liten jämfört med andra odlingars planer. Här kommer 55 ton fisk att födas upp och utsläppet av fosfor får inte vara större än 460 kilo per år, att jämföras med en odling i Ströms Vattudal som ansöker om att släppa ut 27 ton.