Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smygpremiär ur filmen om Kim Anderzons sista tid

En världspremiär med gripande och livsbejakande scener från Kim Anderzons sista tid fick publiken som kommit till Storsjöteatern på måndagskvällen se. Där visades klipp ur den kommande filmen om hennes liv.

Filmen med namnet "Den skalliga Primadonnan" är inte färdig. Det som spelades upp var några längre klipp, från Kim Anderzons sista levnadsår. Närgångna scener som visar hur hon in i det sista var närvarande i sitt eget och andras liv. Ett filmprojekt som huvudpersonen var högst delaktig i.

– Hon ville göra någonting om sitt liv. Det kändes bra att mitt i all sorg göra något konkret, säger Kims dotter Tintin Anderzon som var med i det samtal om filmen som följde på visningen.

Förhoppningen är att filmen ska bli en berättelse om hela Kim Anderzons liv.

– Vi hoppas att vi ska kunna berätta om den fantastiska eran på 70- och 80-talet på Pistolteatern. Nu för tiden är det konkurrens i teatervärlden. Då var det ett kollektiv. Då ville också politikerna att teater skulle finnas.

För Kim Anderzons livskamrat Lars Naumburg var visningen omtumlande. Det var premiär även för honom. Han var märkbart skakad efter att ha sett hur Kim Anderzon höll hov vid sin avslutningsfest på restaurangen Wasahof. Då hon egentligen var för trött för att kunna stå upp.

Han säger att han till en början var tveksam till filmprojektet för att han tyckte att det skulle bli för privat. Men han hoppas att det kan få en betydelse för många.

– Det här är ett sätt att visa hur en människa möter döden. Hon ökade sin närhet till oss andra på ett annat sätt än hon gjort tidigare. Hon hade inte ångest, säger han.

Det är inte klart när filmen har premiär ännu. Arbetet med produktionen pågår fortfarande. I dagarna kommer teamet att filma i Östersund, bland annat hemma hos Kim Anderzons bror.

Klart är att den kommer att sändas i Sveriges television och regissören, och Tintin Anderzons bror, Fredrik Egerstrand lovar att världspremiären kommer att bli i Östersund.

Lars Naumburg passade på att uppmana Östersunds kulturpolitiker att se till att filmpremiären verkligen blir av och att det instiftas ett stipendium i Kim Anderzons namn, som årligen bör delas ut till någon ung kvinna som genomfört något banbrytande i skådespelerskans anda.