Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba ryck för snabb juniortalang – i dag gör Hanna extra tidig VM-debut

Hon har knappt tävlat mot seniorer. Och det dröjer innan hon själv blir en.
I dag gör Hanna­ Brodin en extra tidig ­debut i premiären på 10 kilometer klassiskt i skid-VM.

Det har gått snabbt för 18-åriga Hanna Brodin även utanför skidspåren den senaste tiden. Direkt efter junior-VM fick hon reda på att hon skulle få åka även till ”riktiga” VM i Liberec. Med silver, brons och femteplats individuellt knep hon en VM-plats före talangkollegan Lisa Larsen.

Och väl i Liberec blir det en tidigare VM-debut än beräknat. Britta Norgrens tävlingsförbud på grund av för höga blodvärden lämnade plötsligt en plats öppen för Brodin redan på 10 kilometer. Skiathlon och tremilen är annars hennes VM-distanser.

– Det var JVM jag hade fokus på, men det här känns hur kul som helst, helt fantastiskt roligt, säger Brodin oförskräckt inför dusterna med redan etablerade kollegor.

sommaren 1990 och hinner med ett junior-VM till om inte OS kommer i första rummet nästa vinter.

Så många lopp med seniorer har hon inte gjort.

– Jag vet inte...jo i Skandinaviska cupen i Sundsvall förra året, jag åkte fem klassiskt och 15 fritt och det gick ganska bra, minns hon.

Men hon glömmer de två seniorlopp hon gjort i vinter också. I början av januari var hon med i finska Keeruu och bland annat vann hon en klassisk sprint.

Talangen kom via Vindeln till Falun när hon var tolv år och det var där skidorna började komma in i bilden. Nu går hon tredje året på skidgymnasiet i Torsby.

Och är bra på allt – traditionellt, sprint, klassiskt, fristil. Så ett inhopp på den klassiska milen tror hon kan bli en bra start på VM.

– Det passar bra, jag är ganska allround på alla distanser och tekniker Det känns bara kul, det är bara att åka som vanligt.

Framgångarna i junior-VM har gett råg i ryggen.

– Ja, jag vet ju att jag kan åka bra, det känns tryggt. Och banorna känns ganska lika de som var i JVM. Det fanns riktigt rejäla backar där också.

Hanna Brodin är inte den ende sent inhoppande svenska deltagaren på 10 kilometer klassiskt. Även Anna Olsson fick ett sent besked i måndags kväll om start.

Kalla beslutade sig för att hoppa av VM-öppningen, så gick platsen till Olsson, som befann sig med övriga sprintåkare i Oberwiesentahl i Tyskland.

– Klart man blir lite förvånad. Jag har inte ställt in mig på att åka den distansen och har inte tävlat på 10 klassiskt på många år. Men det ska bli roligt, säger veteranen.

Brodin och Olsson får sällskap av Lina Andersson och Anna Haag. Även Haag var ett frågetecken. Hon var magsjuk under tisdagen, men efter onsdagens träning i VM-spåren var hon idel solsken i snöyran på skidstadion Vesec.

– Jag mådde jävulskt dålig i går, men bara några timmar. Jag var riktigt orolig, men i dag kändes det bra på träningen, faktiskt över förväntan när jag drog på, sa Haag. (TT)